• Anders Bergmark och Tove Viksten är lagkaptener i dam- och herrlag hos Linköpings Rugbyklubb. Båda tror på en bra säsong för klubbens lag som nysatsar detta år med spel på seniornivå. Foto: Leif Larsson
  • Här är en del av de damer och herrar som spelar i Linköpings Rugbyklubb. Spelarna har gemensam träning på en isig och lerig plan i Ryd. Inget som stoppar tuffa rugbylirare. Foto: Leif Larsson
  • Sporten där man bara får passa bakåt är uppenbarligen på väg framåt i Linköping. Foto: TT/Darryl Dyck

Nysatsning hos rugbyklubben

Linköpings Rugbyklubb gör en rejäl omstart detta år. Klubben har med tre lag i seriespel för seniorer, herr- och damlag i 7-manna och ett herrlag i 15-manna. – Vi drar igång en ny satsning och nu gäller det att bygga en plattform för framtiden med både spelare och tränare, påpekar Anna-Lena Swartz, ordförande och tränare i klubben.

– Vi känner oss som vinnare bara genom att ha ett lag med. Det var länge sedan Östergötland hade ett damlag som spelade 7-manna i seriespel, säger Tove Viksten, lagkapten i damlaget.

– Vi har inte deltagit i seriespel för 15-manna på ett tag. Kul att vi har med ett lag igen, inflikar Anders Bergmark, lagkapten i herrlaget.

Stå på egna ben

Linköpings Rugbyklubb fyller 20 år 2018 och har genom åren haft upp- och nedgångar. Ibland har man agerat farmarlag åt Trojan i Norrköping. Nu ska klubben på allvar stå på egna ben med egna lag.

– Vi började satsningen på hösten 2016 och har tillräckligt med spelare för att ha ett damlag och två herrlag. Till damlaget har vi fått ett par tjejer som åkte konståkning. Det kanske låter konstigt men konståkare är vältränade, disciplinerade, orädda och lätta att coacha. De passar i rugby, fastslår Anna-Lena.

Tuffa förhållanden

Tidningen kollar in en träning på en lerig och isig plan i Ryd en torsdags kväll. Förutsättningar som tuffa rugbylirare tål, kanske inte så många andra idrottare. Både herrar och damer deltar.

– På torsdagar tränar vi tillsammans. Det är bra att unga tjejer och rutinerade killar kan träna ihop, tycker Tove.

Damernas 7-mannalag är således nytt men har ändå ambitioner.

– Målet är att rekrytera fler spelare, få ihop en bra trupp och etablera oss i Linköping och Sverige. Men vi vill ändå spela och träna på en hög nivå och gärna nå bra resultat, klargör lagkapten Viksten.

Slutspelsdrömmar

Seriespelet för damernas och herrarnas sjumannalag består av några sammandragningar där man möter de andra lagen i serien. Det finns tre serier och de åtta bästa lagen går till slutspel.

– Om vi når slutspel med damerna är jag riktigt nöjd. Herrlaget är jag säker på går till slutspel, konstaterar tränare Swartz.

Herrarnas 15-mannalag spelar i division 1 (andranivån i svensk rugby) och i serien finns nya lag och klubbar som likt Linköpings gör en nystart.

– Förhoppningsvis gör vi bra ifrån oss men det är svårt att säga hur bra det kan gå, funderar lagkapten Bergmark. På herrsidan har ofta universitetsstudenter från länder som Frankrike, England och Spanien lirat i klubben. Vilket säkerställt nog stor trupp men gjort kontinuiteten lidande.

– Det är både en välsignelse och en förbannelse. De tillför mycket på och utanför plan men försvinner ofta efter sex månader eller ett år, förklarar Anders.

En större trupp

Tanken är nu att en större trupp rekryterad från närmare håll ska ge bättre kontinuitet och en stomme som stannar. Även på damsidan finns förhoppningar om större bredd.

– Vi vill även ha ett 15-mannalag bland damerna. Har vi det inom tre år är jag nöjd. Damrugbyn växer så det knakar i världen, det gäller att hänga med, säger Anna-Lena Swartz.

Under tiden är tanken att ett samarbete med en annan klubb (inte klart än) ska ge Linköpingsdamerna spel i 15-manna. Sporten där man bara får passa bakåt är uppenbarligen på väg framåt.