• Korsstygnsbroderier” är Fridas första utställnin och den pågår på Slöjdgalleriet från den 17 augusti till den 15 september. Foto: Julia Kimell
  • Frida Berntsson vill genom sin utställning ifrågasätta den traditionella synen på hantverk. Foto: Julia Kimell
  • Ett vasmotiv hänger bak och fram och blommor faller utanför mönstret. Foto: Julia Kimell

Nytänkande stygn på tvärsen

Ett vasmotiv hänger bak och fram och blommor faller utanför mönstret. Frida Berntsson vill genom sin utställning ifrågasätta den traditionella synen på hantverk. Hon låter broderiet växa fram spontant allt eftersom utan att utgå från någon färdig bild.

– Jag tillhör generationen som inte blivit fostrad in i en hantverkstradition. Jag utgår från textila förlagor, men låter mönstret förskjutas för att bryta mot hur det ska vara, berättar hon.

Hennes bakgrund är magisterutbildning på Konstfack, och broderiet har hon länge haft med sig. Det senaste året har hon jobbat koncentrerat med korsstygn vid sidan av jobbet som lärare på utbildningsprogrammet Slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet.

Baksidan fram

Ett av broderierna är ett tygstycke med en massa löshängande trådar i många olika färger. Det visar sig att det är baksidan hon vill visa upp.

– Nämen oj, jag trodde det var framsidan!

– Mina baksidor ser inte ut som de ska. Det här säger mycket om broderi och förväntan på ett gott resultat.

Hon berättar vidare att många i dag förväntar sig snabba resultat, och att hon själv inte ”försvinner in i hantverket” och kopplar bort omvärlden.

– För mig krävs koncentration hela tiden för att tänka på nästa steg.

Med sig har hon sonen Elis, 4,5 år. Hur inverkar han på skapandet?

– Han brukar säga vad han tycker.

Elis berättar att han har en favorit bland broderierna: framsidan på den uthängda baksidan.

”Korsstygnsbroderier” är Fridas första utställning i Linköping, och den pågår på Slöjdgalleriet från den 17 augusti till den 15 september. I oktober ställer hon ut i Norrköping.