• I Hangaren i Ryd i Linköping är det ofta full fart och höga hopp i skatehallen. Kickbike är innecykeln för dagen. Foto: Leif Larsson
  • Mikael Larsson, verksamhetschef i Hangaren, visar en skateboard med LED-lampor, en nyhet inom skate som är på gång. Foto: Leif Larsson

Nytt avtal för Hangaren

I 16 år har Hangaren i Ryd erbjudit sportiga aktiviteter. Anläggningen drivs av Linköpings frisksportklubb som nyligen fick ja på sitt anbud och förlängt verksamhetsavtal med tre år plus två optionsår. – När vi började trodde många att vi skulle klara max fem år. Nu har vi hållit på i 16 år, kommer ständigt med nya aktiviteter och omsätter fem miljoner kronor om året, säger Mikael Larsson, verksamhetschef.

Det nya avtalet gäller i tre år, tiden 1 juli 2017 – 30 juni 2020 och Linköpings Frisksportklubb får 975 000 kronor per år för drift och skötsel av Hangaren.

Hangaren Hot Sport Center i Linköping är en populär samlingsplats, inte minst för dem som vill nyttja den 1 100 kvadratmeter stora skatehallen som är full med ramper att göra tricks och hopp på.

– Det är skate vi är kända för och vill sticka ut med, vara bäst på. Här kör man skateboard, inlines, MTB- och BMX-cyklar och inte minst kickbike som är det stora nu, berättar Mikael.

Stor utveckling

Hangaren är totalt på 2 400 kvadratmeter och inhyser mycket skoj. Det började med möjligheten att hoppa trampolin och sedan har det utvecklats successivt. I dag finns en klättervägg, det går att spela bordtennis och biljard och testa på olika kampsporter. Det finns ett kafé, man kan boka in födelsedagskalas och den närbelägna isrinken sköts av Hangaren som också för en billig penning hyr ut hockeyutrustning.

– Idag samarbetar vi med flera föreningar i Linköping. Både klätterklubben och budoklubben har aktiviteter här, upplyser verksamhetschefen.

Och inne i Hangaren strömmar människor i alla åldrar. Alla är välkomna oavsett, ålder, kön eller bakgrund.

– Målgruppen är unga i Linköping mellan tio och 20 år, men i skatehallen har vi exempelvis åkare som är två till tre år och upp till 75 till 80. Förra året hade vi 37 500 betalande gäster plus de som bara kom till kaféet. Inträdet är lågt och alla ska ha råd att komma hit, konstaterar Mikael.

Utbyggnadsplaner

I dagsläget är husets kapacitet fullt utnyttjat. Därför finns planer på utbyggnad av både skatehallen och hela byggnaden som ägs av kommunala Lejonfastigheter.

– Vi för diskussioner om detta och både politiker och tjänstemän i kommunen ser det här som en prioriterad fråga. Vi har stora förhoppningar om att det blir en utbyggnad, ritningar finns färdiga, berättar Mikael.

Hela tiden finns funderingar om att utveckla verksamheten. I somras var Mikael och ett par kollegor i USA och spanade efter nya trender med ett fokus på skateboard.

– Det är en stor utveckling inom skate, vi träffade experter på skateramper och såg mycket nytt som kanske lanseras i Sverige om två till tre år. Vi köpte med oss en del produkter och när de släpps så är vi först i Sverige med det. Jag kan inte avslöja så mycket men skateboard med LED-lampor är något nytt som snart kommer, redogör Hangarenbossen.