• Johan Melefors är en av dem som ligger bakom Auktionshuset Hagaberg som ska anordna online-auktioner. I utbudet finns fyra gustavianska stolar, gjorda av hovstolsmakare Ephraim Ståhl, Johan visar en av dem. Stolarna har ett utropspris på 75 000 kronor. På bildes syns även objekt som specerivåg, konst av Karl-Erik Höglund, vas och lampor. Foto: Leif Larsson
  • Den här italienska målningen av madonnan och barnet är en av höjdarna på den första online-auktionen. Den har ett utropspris på 25 000 kronor. Foto: Leif Larsson

Nytt företag med online-auktion

Ett nytt auktionshus har etablerat sig i stadsdelen Hagaberg i Linköping. Online-auktion är modellen och i början av september är det premiär.

– Vårt koncept är gammalt och nytt från hela Sverige, sådant som direkt kan placeras i ett hem. Det kan komma både från privatpersoner och grossister, klargör Johan Melefors, delägare i den verksamhet som nu drar i gång Auktionshuset Hagaberg.

Totalt ingår tio personer i koncernen och fyra ska arbeta med det nya. På auktionshusets hemsida kan man kolla in de saker som ska säljas under ett par timmar då online-auktionen håller på. Det går att lägga bud redan nu och sedan också på nätet under den slutliga realtidsauktionen 7 september.

– Det kan nog bli hektiskt med många nya bud i slutet av de två timmarna, spår Johan Melefors.

200 objekt

I utbudet finns möbler från 1700-talet, konst från flera sekler, kristallkronor, lampor, mattor och mycket annat.

– Det är cirka 200 objekt totalt och en spännande mix. Det sammanlagda utropspriset är på omkring 750 000 kronor. Till att börja med har vi tänkt att ha online-auktion en gång i månaden och vi söker också uppdrag för att ha klubbauktioner, klargör Johan Melefors, tredje generationen i sin familj som arbetar i branschen.

I nästan ett år har det nya auktionsföretaget förberett inför sin öppning. Man har skaffat 500 kvadratmeter stora lokaler i Hagaberg där objekten placeras i olika utställningsmiljöer.

– Vi har öppet hus 4 september och visning fredag till söndag fram till auktion, berättar ägaren.

Öppet på måndagar

När det vankas vardag så har auktionshuset öppet på måndagar. Då kan man kolla runt i utbudet, lämna in sina saker till försäljning och få dem kostnadsfritt värderade.

Är det då något objekt i utbudet som är lite utöver det vanliga?

– Det kan vara den här italienska målningen från 1700-talet som målats av en okänd konstnär, säger Johan pekar på en tavla och fortsätter:

– Troligen är det en ung talangfull konstnär, knuten till gruppen med de stora konstnärerna, som gjort den. Vi har satt 25 000 kronor som utropspris men den kan vara värd mycket mer, avrundar Johan Melefors som är med och breddar konkurrensen gällande online-auktioner i Linköping.