• Martin Ackersfors är nybliven förlagsdirektör till 17 förlaget som släpper sin första titel den 29 november. Foto: Fanny Miles
  • Med litteraturvetenskap i botten har Martin med råge koll på bokvärlden. Foto: Fanny Miles

Nytt förlag fyller ut bokhyllor

Litteraturvetaren Martin Ackerfors valde att gå sin egen väg inom litteraturvärlden. I dag driver han Sjuttonde förlaget som släpper sin första titel den 29 november, ”Rut och Jean-Pierre firar jul” av Maria Ackerfors. –Det är faktiskt min systers seriestripp som vi nu släpper i bokform. Den blev väl mottagen på hennes Facebooksida så nu kommer den i bokform och blir därmed vårt första boksläpp, säger Martin Ackerfors.

Sjuttonde förlaget är alldeles purfärskt och namnet följer tanken.

–Titeln kommer från Taubes låt ”17 balladen”. Den handlar om att gå sin egen väg. Jag är inte ett stort fan av Taube egentligen men den låten fastnade jag för, berättar Martin.

Hitta det unika

Sjuttonde förlaget utgår inte från en specifik genre, utan Martin litar på sitt eget boksinne när han väljer böcker. Men ambitionen ligger i att kvotera in litteratur som inte får en plats på de stora förlagen.

–Att starta ett förlag var på sätt och vis en given utveckling av den kunskap min utbildning har gett mig. Det är ganska begränsat vad en litteraturvetare kan göra, men att starta ett förlag är en sak, menar Martin. Böcker läser han redan i mängder samtidigt som han skriver själv. I hemmet ligger en färdigskriven roman och väntar på boksläpp.

Thriller på gång

–Min egen bok ”Gudsförgäten” är en thriller med det mänskliga psyket som grund till berättelsen. Jag kanske skickar den till andra förlag men i värsta fall får jag väl släppa den via ”sjuttonde” men det är svårt att lyfta sig själv, säger förlagsdirektören.

Att starta ett förlag i tider där text i pappersformat är i nedåtgående trend kan tyckas som ett risktagande. Martin ser dock att det finns ett kontinuerligt behov av berättelser som aldrig kommer att sina.

Alltid sagor

–Bokbranschen lider och står i stor konkurrens mot andra medier. I dag läser man dessutom på ett annat sätt än förr. Jag tror dock att behovet av att både berätta och att höra historier alltid kommer att finnas. Sedan kanske det sker på olika sätt. Mindre aktörer måste hitta andra kanaler att göra sig hörda genom, säger han. Han har en plan framåt och i och med studierna på universitetet har han fått många kontakter, så berättelser i bokformat finns det gott om. I dag studerar han vidare med masterprogrammet biblioteksvetenskap, vid sidan av förlaget. Därutöver har han just blivit pappa.

–Det är en lyx att inte vara låst vid en viss form. Nu har jag möjlighet att vara hemma och jobba eller plugga samtidigt som jag kan vara med min dotter. Det är en perfekt situation, säger han glatt.

Fem-års plan

Visionen om de kommande fem åren är glasklar.

–Jag kommer definitivt att driva förlaget i minst fem år. Går det bra det närmsta året så får det tugga på och bli en heltidssyssla. Min plan nu är att ge ut fem böcker det kommande året. Jag har inget mål att bli superstor utan håller det i lokal och liten skala, säger han rakt, lugnt och självsäkert. Förlagets stora premiär och releasefest sparkar igång den 29 november.