Nytt forskningscentrum på LiU

Sverige ska bli världsledande igen

150 miljoner kronor fördelat under åren 2016-2024 kommer att tilldelas ett nytt centrum för molekylärmedicinsk forskning av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Centret får en egen nisch i gränslandet mellan människa och teknik.
Universitetets rektor Helen Dannetun kommenterar nyheten:

– Vi är mycket glada och stolta över att bli en del av stiftelsens satsning. Att dessutom kunna kombinera molekylärmedicin med teknikvetenskap förstärker vår profil och höjer satsningens potential. Det här innebär att vi kan rekrytera excellenta forskare inom dessa områden till Linköpings universitet. Här har vi också en tradition att arbeta över fakultetsgränserna som vi nu verkligen kan dra nytta av, säger hon.

Fördjupning möjlig

Jan Marcusson är forsknings- och utvecklingschef för Region Östergötland och berättar att inriktningen gör det möjligt att fördjupa forskningen inom bland annat neurovetenskap med intensifiering av forskning på beroende-, demens- och hörselsjukdomar.

– Ett annat område som är under stark utveckling och i behov av forskningsstöd är regenerativ medicin, där man bland annat forskar fram nya metoder för att ta fram ersättningsvävnader som hornhinna och hud, säger Jan Marcusson.

300 miljoner

Till de 150 miljoner kronor som Knut och Alice Wallenbergs stiftelse bidrar med kommer Linköpings universitet och Region Östergötland gemensamt bidra med lika mycket till.

Forskningscentret ingår i en nationell plan för att Sverige ska återta sin världsledande position inom medicinsk forskning. Under perioden 2014-2025 kommer man att satsa drygt 1,7 miljarder kronor inom livsvetenskaperna.