• Filmföreningen Flimmer har visat film i 60 år. Nu är de nog mest kända för sin årliga filmfestival. Foto: Kajsa Nilsson
  • Johan Karlsson har varit föreningens ordförande i 20 år och tog emot en miniplantering under invigningen av kaktusgruppen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Norrköpings stadsträdgårdsmästare Anna Wejde berättar om planteringens historia. Foto: Kajsa Nilsson
  • Med en fanfar invigdes årets plantering med Flimmers logotyp på. Foto: Kajsa Nilsson
  • Flimmerpyntat fika till invigningen. Foto: Kajsa Nilsson

Nytt kaktusmotiv invigt i Norrköping

Filmföreningen Flimmer har funnits betydligt längre än filmfestivalen som återkommer varje höst. Sedan 1950-talet har föreningen visat film för Norrköpingsborna, i år firar de 60 år och har förärats en plats i kaktusplanteringen i Carl Johans park vid stationen.

Stadsträdgårdsmästare Anna Wejde hälsar välkomna till invigningen av årets kaktusgrupp genom att berätta om historien bakom den välgjorda konstplanteringen.

– Kaktusgruppen är något yngre än parken, traditionen med motiv har funnits sedan 1926. Kaktusarna skänktes till Carl Johans parks plantering 1908 av byggmästare Anders Carlsson, han hade i sin tur fått kaktusarna av en vän som var sjökapten och reste runt världen. Först förvarade Anders Carlsson kaktusarna hemma men det var inte så populärt bland resten av familjen. Då skänkte han kaktusarna till Carl Johans parks plantering, berättar hon.

På vintern tas kaktusarna in och förvaras i växthus på Sylten. Det tar ungefär fem veckor för fyra trädgårdsmästare att göra märket och girlangen och planteringen består av omkring 25 000 växter. Det är Sveriges äldsta motivgrupp och den byter motiv varje år.

Norrköping mycket mer

Tekniska nämndens ordförande Håkan Liljeblad inledde sitt anförande under invigningen med ett citat från Ulf Lundells gamla skiva Vargmåne från 1970-talet där Norrköping nämns.

– Han sjöng ”du kanske säger att Norrköping, det är en jävla stad. Men då har du aldrig gått längs staden södra promenad”. Men nu ser det lite annorlunda ut, nu är inte Södra promenaden det enda som lever upp. Norrköping är så oändligt mycket mer och många som man kan tacka för den saken är de frivilliga organisationerna som lyfter upp Norrköping, sätter staden på kartan och gör Norrköping unikt. I år har vi valt att ge kaktusplanteringen till en sådan organisation, en förening som har lyft upp filmkulturen.

60-årig förening

Filmföreningen Flimmer startades av studieförbundet ABF 1954 under namnet Norrköpings filmstudio. Sedan dess har mycket hänt och nu har man både festival och utomhusbio. Johan Karlsson har varit föreningens ordförande sedan 20 år tillbaka.

– Jag är Norrköpingsbo och kommer alltid bo här. Jag är stolt över att få dela den här utmärkelsen med Flimmer. Tills förra hösten var vi lite osäkra på hur gammal föreningen var och begav vi oss till föreningsarkivet, där fick vi reda på hur det startade.

Film i Albrektssalen

Från start hölls filmvisningarna i Albrektssalen. 1964 flyttade verksamheten in på Konstmuseet och den då nybyggda Harlekinen, där hölls filmvisningarna till och med mitten av 00-talet. Parallellt startade föreningen utomhusbio 1996 i liten skala. Det började med en liten projektor som senare byttes ut mot en uppblåsbar filmduk. 1999 startades Norrköping filmfestival och i mitten på 00-talet började man visa utomhusbio i fler städer än Norrköping.

– Det vi jobbar med nu är att fira av 60-årsjubileet ordentligt under hösten. Den 7 oktober inträffar under filmfestivalen och det var det datumet för 60 år sedan som föreningen startade. Då visades Blå Ängeln med Marlen Dietrich i Albrektssalen och vi hoppas att få visa den i höst igen. Vi hoppas också att vi kan fortsätta att utveckla föreningen och driva filmutvecklingen i regionen, avslutar ordföranden.