• Gitarrer, affischer och teknisk utrustning. Så brukar det se ut i en replokal. Daniel Skoglund visar runt. Foto: Patrik Ekström
  • Här låg tidigare det klassiska Linköpingsföretaget Linkopia men nu ska bli andra toner i huset. Foto: Patrik Ekström
  • Studieförbundet Sensus kommer att driva det nya musikhuset. Foto: Patrik Ekström

Nytt musikhus redan igång

Det klassiska replokalkomplexet Bullerbyn i Tannefors blev för dyrt att driva och slaget om Musikhuset Skylten förlorade Sensus i denna avtalsomgång. Istället satsar man på nytt musikhus nere på Tornbyområdet.

I huset där Linkopia tidigare låg hör man nu toner från flera av Linköpings mest kända band. I den replokal där vi tittar in repar både Night och Nocturnal. Daniel Skoglund, verksamhetsutvecklare på studieförbundet Sensus, visar runt på det plan som precis har blivit klart.

Tre plan med rock 'n' roll

– Det här är bara början och går allt som det ska så kommer vi att ha tre plan med totalt drygt 35 lokaler på mellan 12 och 26 kvadratmeter, inleder han vår inspektionsrunda i den stora huskroppen. Att dessa övergivna lokaler passar som handen i handsken att bli replokaler åt stadens pop- och rockband står klart så fort man klivit in i huset. Det kommer även att finnas möjlighet för dem som vill prova på att producera sig själva och för DJ:s att komma hit och lära sig mer för att sedan kunna utvecklas inom den genren.

– Vi kommer även att flytta hit den studio vi hade i Tannefors så att banden som repar här eller som finns på andra ställen inom vår verksamhet ska kunna spela in sig och sin musik.

Ersätta och komplettera

– Den här lokalerna ska ersätta de vi hade i Tannefors och vara ett komplement till Skylten som ju har en liten annan inriktning. I framtiden kan det bli en scen för spelningar här men just nu ligger det ganska långt bort, avslutar Daniel Skoglund på Sensus.