• Släpvagnar av olika slag kan hyras snabbt och enkelt i de obemannade kioskerna hos 24rental. Jörgen Kalmerfjord har i en månad haft uthyrning i Linköping. Foto: Leif Larsson
  • Jörgen Kalmerfjord står i en liten hytt i Tornby i Linköping där man på två minuter via dator och skärm kan hyra en släpvagn. Den nya metoden står företaget 24rental för. Foto: Leif Larsson

Nytt snabbt sätt att hyra släpvagn

En ny metod för att hyra släpvagn finns i Linköping sedan en månad tillbaka. I en liten kiosk med dator och skärm som är placerad bredvid uppställda vagnar fixar man proceduren på ett par minuter. – Vi har det enda systemet för automatisk släpvagnsuthyrning i landet, berättar Jörgen Kalmerfjord som tillsammans med Ragnar Ågren äger Carsol Rental som likt en del andra uthyrare opererar under företagsnamnet 24rental.

På en parkering i Tornby står ett antal släpvagnar. Det är öppna vagnar med galler, flyttskåp, skåpvagnar och biltrailer. Det minsta skåpet och gallervagnen rymmer 4,5 kubikmeter gods, det största flyttskåpet tar elva kubik och biltrailern klarar 1,9 ton. För den som vill hyra är tillvägagångssättet simpelt och går snabbt. Första steget är att i en meny på en dataskärm välja den vagn man vill ha.

– Sedan scannar man sitt körkort, anger numret till sin mobiltelefon, betalar med sitt betalkort och då öppnas en lucka med en nyckel som passar till hänglåset på den släpvagn man valt. När man lämnar tillbaka vagnen scannar man en kod på nyckelbrickan, svarar ja på frågor om att man låst och städat vagnen och sedan lägger man in nyckeln i skåpet och ett kvitto skrivs ut, redogör Jörgen Kalmerfjord.

Dagshyra

Ingen kontakt med en människa är således nödvändig när man hyr och hela förfarandet tar blott ett par minuter. Det går även att förboka en vagn på nätet och när den hämtas är det samma procedur som gäller.

– Vi har ingen timuthyrning utan dagshyra är minimum. Man kan hyra när som helst under dagen och lämna in senast vid tolv på natten. Vi har även dygnshyra och det går också att hyra i flera dagar. Vi satsar på tillgänglighet och enkelhet, påpekar hyrföretagsägaren.

Norrköping nästa

Jörgen Kalmerfjords och Ragnar Ågrens företag Carsol Rental är baserat i Västervik och knutet till sajten 24rental via en slags franchise. De sistnämnda finns på 15 ställen i Sverige och Kalmerfjord och Ågren är etablerade i Västervik, Kalmar, Oskarshamn och sedan 4 maj även i Linköping.

– Tanken är att skaffa uthyrning i Norrköping också, bara vi hittar en bra plats. Så småningom är målet att finnas på tio platser från Karlskrona till Nyköping. Vi har redan hyrt ut en del i Linköping men räknar med att det tar ett till tre år innan vi verkligen etablerat oss, avrundar Jörgen Kalmerfjord.