• Herr Wester får visserligen inte sälja vin från sin gård i Härna men Vinprovning går bra. Foto: Patrik Ekström

Nytt Westervin på systembolaget

Premiär för ekocertifierat lokalproducerat

I veckan levererad Åke Wester 200 flaskor ekocertifierat och lokalproducerat Rosévin till de tre systembolagen som finns i Linköping.

Det var enligt bolagets experter premiär för ekocertifierat och svenskproducerat Rosévin och på måndag finns flaskorna ute i hyllorna i Skäggetorp, Ekholmen och i centrumbutiken.

Från isberg till Rosé

Åke Wester är känd som ”Isbergssalladsmannen” som sedan odlade jordgubbar och lade pengarna så småningom på sin stora passion vinodling. 

Han hållit på i tio tolv år med att odla vindruvor i växthus och tillverka vin i ”vindistriktet” Vreta Kloster.

Åke Wester har också kämpat länge för att göra det möjligt att sälja vin på gården men lagstiftarna i Sverige har inte vågat följa med. 

Nu sedan drygt två år tillbaka är det dock möjligt för de som producerar vin på sin egen gård att bjuda upp till provsmakning något som naturligtvis Åke har börjat med under 2012.

För klimatets skull

Men nu är det Kravcertifiering av viner som gäller för miljökämpen och lokalproducenten Wester.

– Jag fick min vinodling ekologiskt certifierad 2014 i enlighet med de krav som EU ställer upp. 

Det var tester och kontroll som Vreta Kluster genomförde och efter godkännandet var det bara att skicka in provflaskor till Systembolaget, berättar Åke och fortsätter.

– Jag har ju odlat vindruvor enligt ekologiska principer hela tiden förut men jag har inte brytt mig om att ansöka om certifikat tidigare. 

Det är ju stor efterfrågan på all produkter som ekologiskt framställt och det är bra.

Till hösten kommer det fler Westerviner under kravidentifierings flaggan.