• Att kramas framkallar oftast trygghetskänslor. Foto: Fanny Miles
  • Hannah Thern vill med eventet Free hugs öppna upp för nya kontakter. Foto: Fanny Miles

Nyttiga kramar - helt gratis

Låt dig själv kramas och bli kramad. Den 23 april vill Hannah Thern ge lite enkel medicin till Linköpingsborna som kan bidra till ett öppnare samhälle. – Jag anordnar ett kramevent på Trädgårdstorget som förhoppningsvis kan öppna upp för nya kontakter, säger Hannah Thern som till vardags jobbar på Stadsmissionen.

Idén kom efter vistelsen i New York. Hannah berättar att människor erbjöd gratiskramar på bland annat Union square och Times square.

– När jag läste om det tyckte jag att det verkade som en rolig grej och jag tror och hoppas att jag inte kan vara den enda i Linköping som vill hitta sätt att skapa nya kontakter, frågar sig Hannah retoriskt.

Öka sociala tilliten

Kramen är en värmande handling som väcker många känslor i en kropp. Eventet Free hugs är en del i ledet att trycka undan fördomar, kanske påbörja ett samtal och framför allt väcka lusten till att våga öppna sig. Hannah understryker att kramen kommer att ske i samförstånd. Föredrar man att skaka hand eller bara växla ett par ord går det också bra.

– Jag läste en artikel om att den sociala tilliten har minskat. Min tanke är att den här typen av event kan öka den igen. Jag tror att människor är inne i ett skifte. Man är medveten om att man lever i sin egen bubbla men samtidigt vill man nog nå ut, menar Hannah. Hon tror att en del kan vara skeptiska till eventet men vill ändå se vad som sker när möjligheten till en kram ges.

– Om man kan komma över att se det som en konstig grej har man redan kommit långt. Dessutom vill jag uppnå saker i livet och försöka använda hela min potential även om jag kanske betraktas som konstig. Till det hör att anordna lite knäppa event, säger Hannah och ler brett.

Anmäl via facebook

Det låter rimligt och varför inte låta en kram från en främling lysa upp lördagseftermiddagen?. Via facebookeventet kan man anmäla sig, lära sig mer samt komma i kontakt med Hannah om man så vill. Redan har en del hört av sig.

– Jag har pratat med en nyanländ kille som blev nyfiken eftersom han själv upplever att han har haft svårt att få kontakt med andra människor i Linköping. Han såg eventet som en ingång, säger Hannah.

Nyttiga kramar

Platsen för eventet är Trädgårdstorget. Hannah kommer att hålla i en skylt med orden: "För ett öppet och fördomsfritt Linköping".

– Det kan vara nyttigt att låta sig ryckas med och öppna upp sig ibland. Dessutom är det bra att kramas.

Att kramas och krama

Fysisk närhet frigör lyckohormonet oxytocin. Oxytocin i sin tur kan minska ångest och aggression samt öka tillitskänslan. Kramen kan skänka både stöd och tröst och samtidigt glädje. Kramen har dessutom en alldeles egen dag. Den 21 januari firas Kramens dag.