• 2019 kommer O-Ringen tillbaka till Norrköpings skogar. Foto: O-Ringen
  • Mikael Andersson från Linköpings orienteringsklubb och Jonny Karlsson från OK Denseln. Foto: Kajsa Nilsson
  • Nu har föreningarna skrivit under avtal med O-Ringen AB, vars vd syns till höger i bild. Foto: Kajsa Nilsson
  • Bra placering på Himmelstalundsområdet, tycker Johan Bergerfalk från Upplev Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson

O-Ringen till Östergötland

Världens största orienteringsäventyr i skogarna runt Norrköping. Det blir verklighet i juli 2019. Planeringen har pågått i ett år och nyligen skrev arrangörsföreningarna under avtalet med O-Ringen AB.

Tio östgötska och tre sörmländska orienteringsföreningar samarbetar för att planera den stora orienteringsveckan O-Ringen 2019. Senast O-Ringen hölls i Östergötland var 2007 i Mjölby. Med 25 000 besökare krävs god framförhållning så att orienteringsfesten ska bli lyckad. Omkring 6 000 av besökarna förväntas komma utomlands ifrån.

4,5 miljoner till föreningar

Bolagets vd Henrik Boström förklarar att de räknar med att kunna dela ut omkring 4,5 miljoner kronor till arrangörsföreningarna för den arbetsinsats de gör före och under evenemanget. Från och med nu räknar man med 75 000 arbetstimmar för att göra alla förberedelser.

– Lång planeringshorisont kan tyckas, men det är mycket som behöver sättas på plats med arenorna som vi ska vara på i Kolmården så att bönderna inte plöjer gärderna för tidigt och att vi får access till de skogsmarker vi vill så att vi inte får onödiga hyggen på dem tätt inpå arrangemanget, säger Jonny Karlsson från OK Denseln.

O-Ringenstaden

För att samla alla campande gäster och service till orienterarna kommer O-Ringenstaden förläggas på Himmelstalundsfältet.

– Vi från Norrköpings kommun tycker att det är bra att det hamnar på Himmelstalundsområdet. Det är nästan gångavstånd till stan och bra ytor, även under tak, med omklädningsrum och duschar på plats, säger Johan Bergerfalk från Upplev Norrköping som innan O-Ringen har SM-veckan att fokusera på. Där kommer det inte finnas någon motsvarighet till O-Ringenstaden, i stället ett eventområde på Tyska torget med tävlingar, mat och nöje.

Organisationsförändring

Att engagera klubbarna har inte varit svårt, förklarar Jonny Karlsson och nämner att O-Ringen AB grundades för två år sedan. De östgötska klubbarna ville se vad organisationsförändringen gav för effekter och har nu bestämt sig för att ta på sig att arrangera den stora orienteringsfesten. I Östergötland finns drygt 20 klubbar, varav hälften är arrangörer för O-Ringen 2019.

– Intresset är bra i Östergötland, med duktig elit och ungdomar på Sverigenivå, säger Jonny Karlsson.

Publikvänlig sprint

Publiken kan följa tävlingarna på plats vid målgången, med gps-signal på elitlöparna och eventuellt storbildsskärm. Den största delen av tävlingen är dock svår att följa live.

– Sprinten i stan är lättare att följa, när man kan gå ut till vissa kontroller. Då kan det vara flera tusen som tittar. Ute på skogsarenorna är det mest nära och kära samt de som är lite orienteringsintresserade, säger Mikael Andersson som tävlar för Linköpings orienteringsklubb.