• Louise Ramlöv, inredningsexpert, i en miljö med bland annat den nya typen av tåligare gardin som passar i ett uterum. Foto: Leif Larsson
  • Öljettupphängning av gardiner är den mest populära varianten nuförtiden. Foto: Leif Larsson
  • Gardiner kommer i dag i alla möjliga färger och mönster. Allt från blommigt till enfärgat. Foto: Leif Larsson
  • Att hänga upp gardiner i skenor i taket är populärt. Det gör att rummet känns högre. Foto: Leif Larsson

Oändligt många gardintrender

Gardintrenderna är många. Både inom upphängning, mönster, färger och varianter. – Öljettlängder och kappor är stort. Det började så smått för ett par år sedan men har sedan exploderat, berättar Louise Ramlöv, inredningsexpert.

Öljett är en ring som förstärker hål i gardintygets ena ände. I hålen träs stången som gardinen hänger på. Öljettvarianten har således blivit ett populärt sätt att hänga upp gardiner.

– Sådana här gardiner säljer vi mest av, säger Louise som arbetar på AH:s Gardiner & Hemtextil i Norrköping.

En annan betydande trend inom upphängning är skenor som är monterade i taket.

– Gardinerna hänger ända från tak till golv och ger höjd i rummet. Gardinerna kan enkelt regleras i sidled för ljus och utsikt, påpekar Louise.

Färgbad

Vad gäller mönster i gardiner så är varianterna oändliga. Det är randigt, prickigt, djur, grafiska mönster och inspirerat av sydamerikansk kultur. Och så blommigt förstås.

– Stora blommor i mönstret är populärt liksom småblommigt i bland annat ostindiablått. Även batikaktiga blommönster kommer starkt. Fortfarande vill många ha omönstrat i vitt, grått och svart, basfärgerna. Det fungerar alltid. Andra gillar färgglada mönster och turkos är inne just nu.

En relativt ny metod för att göra gardinen annorlunda börjar med ett färgbad.

– Man doppar gardinen i badet och tyget suger upp färgen så att det blir mest färg längst ner och allt ljusare längre upp i gardinen. Det blir riktigt läckert och levande. Mönstren blir oregelbundna och alla gardiner får olika utseende, förklarar Louise.

Vardagsrummet ute

En ganska ny typ av gardin har börjat används i uterum i stället för markiser. Tyget är lite tjockare än i en vanlig gardin, tål fukt och bleks inte av solen och håller undan värmen.

– Det är som att flytta ut vardagsrummet till uterummet, påpekar Louise.

Det här med att välja gardin eller hur det över huvud taget ska se ut i fönstret är lite av en generationsfråga. De lite äldre kanske väljer persienner och klassiska gardiner. Yngre familjer väljer ofta på ett annat sätt när de exempelvis flyttar in i en villa. De kombinerar solskydd med gardiner.

– I stället för vanliga gardiner köper de en rullgardin eller plisségardin som både stänger ute solen och är snygg som gardin. Det är strikt, enkelt och funktionellt. Det är vanligt med vitt och grått men det finns alla möjliga färger. En del vågar slå till med limegrönt eller stark röd färg, berättar heminredaren.

Fullt upp med styling

I den rymliga butiken säljs produkter från en rad stora textilleverantörer. AH:s kunder kommer från Östergötland och till och med från Småland för att handla. Här finns helheten för fönster med gardiner, solskydd och markiser.

– En del kunder vet precis vad de vill ha. Andra ger oss fria händer och har med sig foton och ritningar på sitt hem.

Louise Ramlöv hjälper ibland till i butiken men hennes tjänst är egentligen till 100 procent att styla hem hos privatpersoner. Och hon har fullt upp hela tiden.

– Att ta hjälp utifrån med att styla sitt hem är något som ökat väldigt mycket, avrundar inredningsexperten.