• Tereza Andersson håller i taktpinnen över den futuristiska och allvarsamma dramapjäsen The Nether.

Obekväma frågor på scen

Moraliska dilemman i en virtuell värld som är så nära verkligheten men ändå så abstrakt. Pjäsen The Nether vågar sig på att diskutera svåra ämnen som egentligen kanske inte har ett klockrent svar. –Det här är en pjäs som ställer besvärliga frågor, både åt publiken men också åt teaterensemblen, säger regissören Tereza Andersson.

Originalmanusförfattaren Jennifer Haley vågar utmana och provocera i hennes historia om en verklighet som inte längre är av kött och blod utan som pågår i den virtuella världen The Nether. Här finns en ung polis som hittar, en för ögat, oändligt vacker del av The Nether med en så pass avancerad programmering att alla sinnen kan upplevas. Men det är också en mörk del, en reträtt för pedofiler med fri tillgång till fyra barn. Det är här det blir lurigt. Barnen är inte verkliga utan de är avatarer. Bakom avatarerna står en vuxen, och här ställs därmed de komplexa funderingarna i centrum.

–The Nether är ett existentiellt idédrama samtidigt som det är ett relationsdrama. Man ställer sig många frågor. Är det bättre att låta pedofiler härja fritt på nätet än att ha dem ute i verkligheten? Den är väldigt intrikat skriven men det har varit svårt att göra pjäsen. Jag har nog aldrig varit så trött på jobbet som jag har varit under denna repetitionsperiod, berättar Tereza Andersson.

Ville regissera NU

En del av Tereza Anderssons arbete går ut på att upptäcka intressanta och spännande pjäser. När hon fann The Nether fastnade hon snabbt och bestämde sig för att göra pjäsen på en gång.

–Jag har även översatt manuset till svenska. När jag träffade originalförfattaren gav hon mig fria händer, säger regissören.

Samhällskritisk

Urpremiären gick på Centre Theatre Group i Los Angeles år 2012 och premiären på Östgötateatern, den 21 november, är Skandinavienpremiär. Fem skådespelare spelar tre roller och Tereza Andersson berättar att diskussionerna kring pjäsens centrala ämne har varit många.

–Jag tycker att det är teaterns uppgift att diskutera aktuella frågor. Det finns en samhällskritik bakom pjäsen, om att vår verklighet är på väg att avhumaniseras. På scen skapas en apokalyptisk framtidsthriller med relationer i centrum, förklarar Tereza Andersson. Ännu håller ensemblen till i replokalerna i Norrköping men den 21 november är det dags för premiär på Östgötateatern i Linköping.