• R&D-chefen och SICK IVP:s vd Joakim Delbom föreläste om den fjärde industriella revolutionen under den gångna innovationsveckan. Foto: Dennis Petersson
  • Projektledaren Anna Österlund ser veckan som ett tillfälle för bolag att hitta gemensamma beröringspunkter. Foto: Dennis Petersson
  • Lena Miranda, vd för Mjärdevi Science Park, ser en stor potential i området. Foto: Dennis Petersson
  • Även ingenjören Martin Rantzer föreläste under veckan. Foto: Dennis Petersson

Ökat samarbeta ska stärka Linköping

"Linköping - där idéer blir verklighet". Med Mjärdevi Science Park som centrum finns det massvis av företag i stan som ligger i världens absoluta framkant vad gäller uppkopplade system och produkter, något som uppmärksammades under den gångna innovationsveckan. "Att få en bild av den orealiserade potentialen som finns i den här regionen är oerhört intressant", säger vd:n Lena Miranda.

Som ett tillfälle för inspiration, innovation och nätverkande mellan länets mest framstående entreprenörer och ledande teknikföretag tog Region Östergötland initiativet till "Vecka 45". Sedan upplagan år 2015 har det stora fokuset legat på länets fem globala styrkeområden, som för Norrköping är visualisering och simulering, för Finspång miljönytta som affär, för Mjölby effektiv logistik, för Motala avancerade material och för Linköping uppkopplade system och produkter.

Årets innovationsvecka

Mellan den 7 och 11 november gick årets innovationsvecka av stapeln fylld med föreläsningar, seminarium och mässor.

– Det är ett sätt att lyfta upp de företag som finns inom dessa områden och kunskapsutveckla deltagarna. Man kan också se veckan som ett tillfälle för bolagen att samtala och på det viset hitta gemensamma beröringspunkter som kan leda till framtida projekt eller forskningssamarbeten, säger Linköpings projektledare Anna Österlund och fortsätter: 

– Man ska aldrig underskatta det här med att människor samlas på en och samma plats, att man kan få reda på att fler personer stöter och blöter med samma utmaningar som man själv gör. Att hitta former för samverkan och ta tillvara på den extremt stora och vassa kompetens som finns här tror jag är en av "upsarna" för den här veckan. 

Smarta städer

I år fick Mjölby och Finspång ställa in sina veckor, men i Linköping flödade innovationen med temapunkterna "Smart Cities" och "industrins utveckling av sakernas internet". Centrum för veckan var, likt de tre senaste åren, Mjärdevi Science Park.

– Ju mer vi kopplar upp oss mot varandra i både Mjärdevi, Linköping och Regionen gör vi en redan stor konkurrenskraft ännu större. Det är här framtidens jobb finns, och att vi både kan producera duktiga forskare och talanger på Linköpings Universitet samtidigt som vi förvaltar dem i vårt näringsliv är otroligt viktigt, säger Lena Miranda, vd för Mjärdevi Science Park och avslutar:

– Att få en bild av den orealiserade potentialen vi har i den här regionen är oerhört intressant. Vi har väldigt mycket teknikkompetens, men det vi behöver förädla är hur vi ska samarbeta för att maximera och ta tillvara på den stora tillgången.