• Camilla och hennes kollegor Freja Gjol, Pagitz Herwig är redo för Linköpingsborna. Foto: Tommy Pettersson

Öl och Ompa Bompamusik på Stångebrofältet

Oktoberfest i Augusti

I morgon kväll är det dags att sätta på sig Tyrolerhatten ta med sig sitt glada humör och förbereda sig på att bli på ännu bättre humör.
I tre dagar står ett 1 200 kvadratmeter stort tältet uppställt på Stångebrofältet mellan Gumpekullabron och Saab Arena för att stilla törsten och hungern med Bayerskt öl och en del andra tyska delikatesser. Oktoberfesten har anlänt till Linköping.

Törstig i augustivärmen

Att oktoberfesten är i augusti har en praktisk förklaring. Carsten Raun som är vd för "Oktoberfest Sverige" och den som arrangerar festen var i Sverige i oktober en gång och det var så himla kallt men i augusti är det varmt semesterväder och då passar det bättre med tält och dryckesfest.
Idag kan alltså de som vill dricka öl och kanske till och med dansa på bänkarna besöka Stångebrofältet. Missar man öppningserbjudandet på torsdag om gratis inträde går det bra att besöka tältet på fredag eller lördag också men då kostar det 50 kronor i inträde.
– Vi gör ett första stopp med vår turné här i Linköping som vi faktiskt är i för första gången. Vi är från München där oktoberfesten ursprungligen började. Efter Linköping åker vi till Helsingborg men så småningom sen åker vi ut i resten av Europa och ordnar fester i olika länder, säger Camilla Petersen som är bokningsansvarig för oktoberfesten.

Klassisk tysk fest

Oktoberfesten har en lång tradition bakom sig som startade i München för 200 år sedan för att man ville fira att skörden var bärgad. Nu är väl festen till för att ha kul tillsammans med sina vänner och nya bekanta.
I Stångebrofältet blir det långbord och tyska specialiteter som schnitzel bland annat. Serveringspersonalen är naturligtvis klädda i de bayerska folkdräkterna Lederhosen och Dirndl.
När det är traditionell Oktoberfest i München ser man ofta deltagarna klädda i folkdräkter. När festligheterna kommer till Linköping får man välja klädsel själv. Vill man testa Lederhosen och Dirndl för en kväll så kan man hyra hos oss eller köpa om man hellre vill det i den souvenirbutik som finns i tältet.
– Vi har även en discjockey som spelar schlagermusik och så har vi ett liveband från Österrike som spelar riktig ompa-musik. Svenskarna brukar gilla ölen, maten och musiken så det brukar bli riktigt bra stämning, säger Carsten Raun.