• Nu har han fyllt 55 Ola Engström. Foto: Patrik Ekström

Ola Engström har blivit 55

Ola Engström var med och startade vad som visade vara ett av stadens första punkband. Nu har han uppnått mogen ålder men spelar och sjunger som allra mest.

Körslaget är en sådan som den unge punkrockgitarristen och sångaren säkerligen hade dissat redan i starten men när Louise Hoffsten frågade så kunde han till slut inte säga nej och det visade vara väldigt roligt.

– Under två månader gjorde man inte så mycket annat än repeterade och ibland tycktes det att vi skulle ta några inrepade danssteg. Jag gjorde bort mig rejält i direktsändning vilket jag blir påmind om ständigt och jämt, säger Ola Engström då vi satt oss ner för att summera hans första 55 år på jorden. Någon ålderskris har han inte märkt av, det var betydligt värre när han var 25 år och tyckte att livet runnit förbi honom.

25 värre än 55

– Jag hade ingen familj och ingen riktning i mitt liv men det kom jag över ganska fort och sedan dess har jag inte grubblat över det här med ålder längre, säger den numera ganska rutinerade sångaren och gitarristen. Till vardags så arbetar han på ett vårdboende som chef. Jobbat inom psykvården har han gjort sedan han var i tjugo års ålder och numera har han tagit in musiken och leder två olika musikgrupper som sprider både ljus och glädje.

– Vi har en spelning per år och det brukar vara succé. Efter punken så blev han tidigt inspirerad av en äldre kamrat som hade en enorm skivsamling där det fans både blues, country och soul. En helt enorm skatt av musik som hitills hade varit ohörd för unge herr Engström.

Fel i tiden

– Vi hade några år senare ett band som hette Red Hot Rockers och åkte runt och lirade musik som sedan skulle bli mer allmänt känd via filmen om det fiktiva bandet The Commitments som spelade exakt den musik men då var tiden inne och vi hade haft fel tajming. Några år senare fick han jobb som gitarrist och sångare och gitarrist i den finske supermusikern Jukka Tolonens band. Numera spelar jag en del med Jimmy Ullers band och jag hoppar även in hos Chuck Berry Mania när det behövs, berättar Ola vidare som gärna skulle vilja göra en soloplatta och samla alla musiker han någon gång spelat med.