• När Jakob Moradi kom till Sverige sammanföll det med kriget i Libanon. Foto: Tommy Pettersson
  • Housam Al-Mosilli bor sedan ett par veckor i en lägenhet i Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Olika berättelser från Syrien

Kriget i Syrien har stannat av till viss del. En vapenvila har införts sedan drygt en vecka och alla stormaktsparter är överens om att inte fortsatta sitt ombudsmannakrig under tiden som fredsförhandlingarna pågår.

Man är också överens att man ska fortsätta att bekämpa brottslingarna i Daesh och al -nusrafronten.

Invandrare berikar Sverige 

Syrien är idag ett land slaget i spillror efter ett förödande krig som pågått sedan 2011. Kriget började som en inbördes konflikt men togs väldigt snabbt över av stormakter och omkringliggande länder som med sina egna agendor och egenintressen.

Miljontals Syrier har tvingats bort från sina hem för att söka sig till andra länder. Grannländerna Libanon, Jordanien och Turkiet har fått ta emot flest krigsflyktingar. Även Europa har tagit emot människor i nöd men nu stängs den ena gränsen efter den andra. Det råder katastrofala förhållande vid de länder som flyktingstoppet inletts. Fram till i höstas tog Sverige emot väldigt många flyktingar men nu efter de hårdare regler som införts är flyktingströmmen betydligt mindre.

Lämnade landet för kärleks skull

En av de Syrier som kom till Sverige innan kriget är författaren och journalisten Jakob Morad. Han kom till Sverige i december 1985 tack vare kärleken. I Syrien jobbade han som journalist och chef på en Libanesisk tidning .

– Jag var förlovad med en kvinna från Libanon och när kriget bröt ut där mellan 1975 och 1990- talet flydde hon till Sverige, säger Jakob Moradi som nu är väl integrerad i Sverige. Nu under senare år har han tagit upp ett författarskap och han har skrivit ett flertal böcker. Det mesta är romaner men den senaste som kom ut handlar om den aktuella situationen i Mellanöstern och om intryck från kriget i Syrien.

– Jag åkte runt till sju olika länder för i Mellanöstern och i Europa för att samla in material till boken. Boken har givits ut i Syrien och sedan ska den ges ut i Libanon. Förhoppningsvis kommer den ut i Sverige snart och kommer att översättas på engelska om det går som jag hoppas.

Olika falla ödets lotter

När Jakob Moradi kom till Sverige rasade ett framprovocerat inbördeskrig i Libanon där man tog religionen som alibi för sina maktanspråk. Idag är det samma täckmantel, religion, för ett likaledes framprovocerat ”ombudskrig” i Syrien.  Housam Al-Mosilli är en poet som lämnade Syrien 2012 efter att ha blivit fängslad och torterad i tre omgångar.

Han har sedan bott i Istanbul, Turkiet de senaste tre åren på flykt undan den syriska regimens säkerhetsstyrkor, på grund av sitt författarskap. Han har nu blivit Linköpings kommuns fristadsförfattare och kommer att stanna i Linköping i två år om allt går som det ska. Han är även journalist, översättare och forskare och skriver på en roman, en faktabok om film och politik och skriver också artiklar i flera utländska media om vad som händer i Syrien på den politiska arenan.

– Jag är född i Damaskus 1987. Jag studerade på universitet till översättare i Libanon. Sedan jobba jag som översättare ett tag. Men när jag började protestera och dela ut flygblad mot den Syriska regeringen blev jag fängslad och lite senare var jag tvungen att fly landet, säger Housam Al-Mosilli.

– Jag hoppas kunna stanna i Sverige för här är det fritt och gästvänligt. Jag trivs väldigt bra i Linköping för här är det lugnt och fint till skillnad från hur det är i Syrien.