• Conny Bagger, Anna Kihlstedt, Fredrik Olsson och Björn Petersson, linköpingsrepresentanter. Foto: Patrik Ekström
  • Mellan 1 500 och 1 600 människor besökte mässan. Foto: Patrik Ekström
  • Conny Bagger med sin Single Series: Citra, en Pale ale. Foto: Patrik Ekström

Ölmässa korade svensk mästare

Linköping har redan en väl inarbetad och välkänd ölmässa i Beerexpo, men nu har man fått konkurrens av något som kanske kan komma tillbaka till stan i framtiden.

Årets SM i hembryggd öl gick av stapeln i Sportcenter i Kallerstad och arrangemanget blev en succé där både deltagar- och besöksrekord slogs. På plats fanns 181 ölbrygder och nästan 600 besökare och deltagare. Dessutom deltog hela 549 öl i den så kallade domartävlingen.

Mästerskapet växer

Förköpsbiljetterna var slutsålda sedan tidigare och de få biljetterna som fanns kvar gick åt snabbt under dagen i det av Svenska hembryggareföreningen och Linköpings hembryggareförening svenska mästerskapet i hembrygd öl. Mästerskapet arrangerades för 26:e året i rad. Varannat år går Sverigemästerskapen utanför huvustaden och denna gången hade lotten fallit på Linköping. När det började i tidernas begynnelse i Malmö var det enligt uppgift endast ett 25-tal personer på plats. Sedan förra året har medlemsantalet ökat och hembryggareföreningen har nu 2 262 medlemmar.

– Som general kan jag inte vara annat en väldigt nöjd med årets SM. Rekord på alla sätt, både vad gäller inlämning till domartävlingen, antal besökare och kvalitén på ölen. Hög nivå och positiv stämning känns som en bra sammanfattning, säger Anna Kihlsted, SM-generalen från Linköping.

Snålar inte på råvarorna

Besökarna kunde smaka öl lagrade på olika fat, kryddade med bland annat vattenmelon, lakrits, citrongräs och persika, serverade ur elgitarrer och blomgrupper av bryggare i läkarrockar. En deltagare berätttade att det läggs ner oehörda mängder fritid och omsorg, och det snålas inte på råvaror som humle och malt när man producerar sitt hemöl.

Bland guldmedaljörerna i de domardömda klasserna utsågs Rick Gordon Lindqvist, Magnus Alström och Tomas Lundqvist till dagens stora vinnare och korades till svenska mästare i hembrygd öl med sin Drakens IPA. De kommer att få brygga 30 000 liter av sin öhos Åbro och sedan lansera den på Systembolaget.

En av guldmedaljörerna i Folkets val blev Staffan Helmersson från Uppsala. Han bjöd besökarna på Mr Pink, en lågalkoholhaltig öl som han använt både yoghurt och slånbär för att brygga. Utöver den tog han även en brons- och en silvermedalj i domartävlingen.