• Björn Kvist tillsammans med 80-talet getter på Löt gårdsmejeri.
  • Omsorgen om djuren är det som ligger bakom framgången.
  • Erik Garberg ansvarar för mejeriverksamheten med ostar i fokus.

Omsorg om djuren ger resultat i Löt

Vissa människor utstrålar en särskild positiv energi när man pratar med dem om något de verkligen bryr sig om. Just detta fick Blickpunkts utsände ett smakprov på under besöket hos Löt gårdsmejeri i närheten av Gammalkil. På gården hos Björn Kvist och Erik Garberg sker underverk i en liten skala, när omsorg om djuren resulterar i getmjölk som i sin tur ger upphov till mängder av olika produkter.

Vårsolen strålade denna fredagförmiddag ikapp med getternas glädje över att få komma ut på grönbetet efter vinterns matmässigt tristare månader. Erik Garberg som är en av de två huvudpersonerna på Löt gårdsmejeri hade fullt upp med att ysta ostar av olika slag och utföra vardagliga bestyr i mejeridelen. Erik kom till gården för ungefär fem år sedan och har med sina kunskaper inom just det området bidragit starkt till framgången som redan är ett faktum.

Den andra huvudpersonen på gården, Björn Kvist, hade nyligen klarat av morgonens bestyr och bjöd på en gedigen rundtur. Ackompanjerade av ungefär 80 getter av rasen svensk lantrasget tog vi till att börja med en promenad i sommarhagen, där de många djurens glädje över både miljön och födan inte gick att ta miste på.

Satsningen på getter just här tog ursprungligen form 2005, då Björn köpte in ett 20-tal individer som med åren har fått förädlas vidare till dagens besättning. Han har i dag koll på var och en av de många fyrbenta sociala kompisarna, som alla får unika namn efter sina personligheter. Att kärleken till djuren och gårdslivet är stark råder det inget tvivel om. Här bryr man sig om djuren, ser till att de har det bra och lägger också ner extra resurser på att få dem certifierade utifrån smittskyddsperspektiv.

Löt ligger i närheten av Gammalkil, en bygd som enligt Björn har en positiv attityd som starkt bidrar till framgångar. Det finns många aktiva människor i området och det tar sig bland annat uttryck i byalaget och idrottsföreningen, som engagerar på olika sätt. På granngården finns dessutom en person i 20-årsåldern som också har getter som intresse och säljer mjölken vidare till Löt.

Under vårt samtal under promenaden på betet klargörs ett antal egenskaper hos getter. Visst är det så att de äter allt, eller åtminstone biter på allt. Visst är det så att de är rymningsbenägna, men i Löts fall är bevisligen inte gräset grönare på andra sidan eftersom inte ett enda djur har rymt under snart tio år, peppar peppar... Getter är dessutom i högsta grad intelligenta och sociala varelser, vilket snabbt märks. Att umgås och kela är minst lika intressant som de färska knopparna på buskarna.

Rundturen på gården innehöll väldigt mycket mer än det som får plats i en artikel av det här slaget, men produktionen av varor till konsumenter och gårdsförsäljningen i sig förtjänar sitt utrymme. Besöket avslutas nämligen i just den lilla butiksdelen, där till exempel färskost, hårdostar, rivostar och blåmögelostar blandas med hemkärnat smör, och till och med tvål gjord med getmjölk.

På bara fem år har den flerfaldigt prisbelönta verksamheten byggts upp av Björn och Erik, som förutom allt arbete på gården också hinner med att vara aktiva på nätet. Gårdens hemsida är välgjord och aktiviteten på sociala medier är påtaglig, inte minst med talande bilder från vardagen. Det är verkligen något väldigt speciellt som pågår i Löt.