• I HK Opal finns det handbollar men inga spelare. Här är en kvintett styrelseledamöter som hoppas kunna rekrytera tjejer som vill börja spela framöver. Från vänster: Ann Holmberg, kassör, David Roos, ledamot, Leif Bohm, adjungerad revisor, Lars Öström, ledamot, Kerstin Jansson, ordförande. Foto: Leif Larsson

Opal söker spelare och ledare

Finnes: Bollar. Saknas: Spelare och ledare. Handbollsklubben Opal hade inga lag i seriespel förra säsongen och nu söker man tjejer som vill börja spela och ledare som vill träna.

HK Opal i Linköping grundades 1970. Det är en klubb för endast det kvinnliga könet. Genom åren har klubben haft många lag i gång. Men på senare år har det tunnats ut. Säsongen 2013/14 hade klubben varken seniorlag eller ungdomslag i seriespel.

– Säsongen dessförinnan hade vi ett lag med tjejer som var födda 1996/97 och som spelade i division 4, de var för unga för seniorspel men fick dispens. Året före det hade vi ett seniorlag i division 3 och även det flicklag som året därpå spelade i division 4, redogör Ann Holmberg, kassör i Opals styrelse.

– För flera år sedan hade vi ofta tre lag och oftast ett seniorlag även om det emellanåt hankade sig fram. Men de tre senaste åren har tunnats ut. Förra säsongen hade vi inget lag i seriespel och inte nuvarande säsong heller, inflikar ordföranden Kerstin Jansson.

Ger inte upp

Det ser således kärvt ut för den klassiska Linköpingsklubben. Men man ger inte upp. Via ett projekt som handbollsförbundet stöttar har en person varit ute i skolor i Linköping och försökt rekrytera spelare till handbollsklubbarna i staden. Det gjordes förra hösten och i våras.

– Intresse finns hos ungdomarna men det gäller att kunna ge dem en lapp med en tid då de kan komma och prova på. Då behövs ledare men det har vi inte lyckats skaffa, påpekar Kerstin Jansson.

Att vara ute i skolorna är ändå metoden för att locka nya unga till sporten.

– I stadsdelar där det inte utövas handboll hoppas vi få i gång något. Det borde finnas tillräckligt med tjejer i stan som vill spela handboll, konstaterar Ann Holmberg.

Opal har bland annat tentakler ute i Skäggetorp och hoppas att det kan utmynna i något. Det kluriga är således att få tag i ledare.

– Det är svårt att hitta personer som vill arbeta ideellt som ledare. Det behövs föräldrar som har intresse och kan sporten och har barn som är med. Dessutom är handboll inte lika populärt som förr då den var den stora sporten i Linköping. Det syns på skolhandbollen som tidigare var stor men som nu har fallit ihop, konstaterar ordföranden.

Opal har tidigare försökt på flera sätt att stärka verksamheten. Åren 1999-2001 hade man bollek för de som var sju-åtta år gamla. Då hade man en ledare vars dotter deltog men när hon inte ville längre så slutade också föräldern.

– När barnen slutar då är det lätt hänt att vi också tappar ledarna. Och då försvinner också laget, påpekar Kerstin Jansson.

Ett sista försök

Alltså samma problem då, som nu. Men trots tomt på spelare så kämpar man vidare. David Roos, styrelseledamot, är optimist.

– Man måste alltid tro på en bättre framtid, fastslår han.

Om rekryteringen inte lyckas så är dock existensen hotad för tjejernas egen handbollsklubb.

– Om inget händer så är det ingen störr mening med att fortsätta. Då är det konstgjord andning, säger Leif Bohm, styrelseledamot.

– Vi gör ett sista desperat försök och än vet vi inte vad som händer i höst. Det är för sent att vara med i seriespel men det går alltid att ordna bollek och matcher utanför seriespelet, säger ordförande Kerstin Jansson.

Och nog vore det väl sorgligt om denna traditionstyngda förening inte kan fortsätta att ge tjejer chansen att lira handboll.