• Radioprofilen och sångerskan Lana Brunell är just nu aktuell med nytt soloalbum och barnbok.
  • Hibiskusen från mamman och citronträden på balkongen får all blomsterkärlek som Lana har. Foto: Fanny Miles
  • Bluesackorden formar sig till en av favoritlåtarna Summertime. Foto: Fanny Miles
  • I hemmet hänger en mängd konst och föga förvånande är det på Jimi Hendrix, av Jan Davidsson, ett av favoriterna. Foto: Fanny Miles
  • Boksamarbetet med Martin Widmark har bland annat resulterat i barnböckerna om strutsen Gustava och haren Tex. Foto: Fanny Miles
  • Två soloalbum har det blivit genom åren. Det senaste släpptes i juli och bär namnet Solblues. Foto: Fanny Miles

Optimisten med blues i kroppen

Med en fot i mediavärlden och en i musikkonsten tar Lana Brunell sig an projekt efter projekt med entusiasm och professionalitet. Radioprofilen och sångerskan har aldrig riktigt lagt musiken på hyllan, däremot har den inte fått agera yrke. Där var det journalism som ställde sig före men musiken får sin plats ändå. – Musiken är min ventil, mitt sätt att uttrycka mig. Det är jag, säger Lana med optimism i tonen.

Huset i Linköping andas kreativitet. Färgglad konst på väggarna och gitarrerna lättillgängliga i vardagsrummet. Här bor Lana med sin man och deras tre söner. Hon känner till kvarteren väl då hon växte upp blott ett stenkast från adressen hon idag satt sin prägel på. Det var också kring dessa gator som musikintresset växte upp.

– Mina föräldrar var lite bohemiska. Vanlig skola var inte lika prioriterat som musikskolan. En matteläxa fick en gäsp medan musikläxan togs an med stor entusiasm. Jag och min man gör likadant idag med våra söner. Ja, det låter ju rätt hemskt egentligen, skrattar Lana. Instrumenten betades av. Mandolin, gitarr och piano. Klassiskt och efter noter skulle det vara menade musikskolan medan Lana hellre spelade på gehör.

– Jag brukar säga att jag började som lägereldsgitarrist. Du vet, när man plockar upp gitarren och alla sjunger allsång, säger hon, fortfarande med skrattet nära.

Lakritstuttarna

Som 17-åring fick hon möjligheten att börja spela med ett bluesband och med ens hade bluesen tagit ett kliv in i Lanas liv och har aldrig gått därifrån.

– Det var en rolig tid. Vi åkte till och med på en turné där vi till exempel hamnade i Tromsö. Det var en rejäl bit att åka men kul hade vi, säger hon. Som julkortsorterare på Posten en vinter lärde hon känna folkkära Louise Hoffsten. Musikintresset band de båda samman och tillsammans med vännen Marianne Lillemets startade de bandet Lakritstuttarna.

– Vi var så trötta på alla manliga band och ville därför starta ett med uteslutande tjejer. Vi spelade bara covers och blandade alla möjliga stilar, berättar Lana med hjärtlighet i rösten. Bluesackorden fick efter en tid dela yta med jazz då hon frontade bandet Jazzt out som fick agera husband på Ekoxen.

Yrkeslivet skulle bli media

Trots musikens fokus i Lana Brunells liv var det en karriär inom media som var en del av drömmen. 1986 började hon som student på Kulturvetarlinjen.

– Jag ville arbeta med media och ha musiken vid sidan av. Sista året på universitetet gjorde jag min praktik på SVT i Norrköping. De ville gärna ha mig framför kameran men där ville jag verkligen inte vara. Till slut hamnade jag istället hos Ragnar Dahlberg med programmet Café Norrköping. Efter praktiken sökte jag arbete på Sveriges Radio och där är jag än idag, berättar Lana. Det var 24 år sedan och Lana skulle inte byta bort det hur lätt som helst. - Det är fantastiskt kul att få vara reporter. Som journalist tycker jag om att lära känna människor och att få de att berätta. Det finns väl ett kreativt skapande i det också, liksom i musiken. Samtidigt låter journalistiken mig berätta andras berättelser medan musiken låter mig berätta min. Det blir en bra balans, säger hon eftertänksamt. Bluesen sätter alltid stommen i hennes musik men allt från vispop till gospel till jazz gör sina gästspel i hennes låtar.

– Jag är verkligen en allätare vad gäller musik. Förutom opera. Opera förstår jag mig inte på. Jag önskar verkligen att jag gillade opera. Min mamma tyckte väldigt mycket om det och idag kan jag önska att jag kunde förvalta det arvet efter henne men det går bara inte, säger Lana och skakar på huvudet.

Älskade och saknade

Mamma Brunell har varit en viktig karaktär i Lanas liv. För två år sedan gick hon bort och på Lanas nya soloalbum Solblues, som släpptes i juli, är en av låtarna, Bär dig med mig, dedikerad till henne.

– Solblues är en kärleksförklaring till alla de som står mig nära. Jag var tvungen att få ur mig den här skivan. En låt till mamma, en till pappa, till mina barn, mina systrar och vänner, min man. Den är väldigt personlig men jag tror att många kan relatera till den. Jag står för vartenda ord, säger Lana definitivt.

Musik är gränsöverskridande

Om några månader fyller hon 50 år. En ålder som enligt stereotypa mått mätt är svår att placera henne i. Hon skrattar och säger:

– Jag är en stark förespråkare mot åldersrasism. Istället för att noja sig över att man blir äldre borde man vara glad över att man får ett år till. Om man gör allt på en gång, vad ska man då göra sedan? Det är en bra grej med musik. Musik är åldersöverbryggande och den håller ett universiellt språk. Den hjälper oss att känna och jag tror den är livsnödvändig, säger hon. Även om skivan just har släppts radar projekten upp sig ändå. Främst är det i text- och musikform. I våras kom hennes senaste barnbok om strutsen Gustava och haren Tex, som är ett samarbete med författaren Martin Widmark och hösten bokas snabbt upp av spelningar med bandet Lana and the papas där bland annat maken Henrik spelar bas. Men först är det några få dagar kvar av att njuta av semesterledigheten.

– Jag har en del projekt som väntar, men de är än så länge hemliga, inskjuter Lana innan det är dags att bege sig mot Gamla Linköping och kvällens Tage Danielsson-revy.

 

Faktaruta: Lana Brunell

Ålder: 49 år. Fyller 50 år i höst.

Familj: Maken Henrik och barnen Gabriel, Gustav och Theo

Född: I Linköping

Bor: I Linköping

Yrke: Journalist och sångerska

Aktuell med: Barnboken Gustava och Tex och den heliga cirkusstrutsen samt nya soloalbumet Solblues.

Artister som inspirerar: Eva Cassidy, Stevie Ray Vaughn, Ella Fitzgerald med flera.

Udda intresse: ”Jag är väldigt fascinerad av fåglar. Det finns något gudomligt över dem”.