• Ridha Achoura med ett verk av den ryske konstnären Alexander Roubtzoff som avbildat en vy i Tunisien. Foto: Kajsa Nilsson

Orientalism på nytt auktionsverk

Nyligen fick Östergötland ett nytt auktionsverk. Det är Ridha Achoura som öppnar RA Auktionsverket Norrköping efter några år ifrån branschen.

Under 1990-talet drev Ridha antikbutiken Äpplet i Norrköping och är säkert välbekant för många antikintresserade. Nu öppnar han ett auktionsverk där försäljningen sker online via Auctionet.com.

Han säljer konst, möbler, antikviteter och bruksföremål med ett extra fokus på orientalism och skildringar av livet i Nordafrika i början på 1900-talet. Mycket annat förekommer förstås också, bland annat möbler, glas och ljusstakar. För att sprida kunskap om konst ska Ridha inom kort öppna en egen konstskola.

– Jag vill lära ungdomar praktisk kunskap om konst. Till våren öppnar jag gratis kvällskurser. Jag vill förmedla min kunskap till andra. Namn har ingen betydelse egentligen. När man ser en tavla och känner glädje räcker det oavsett vilken konstnär det är, säger han.

Konst som medicin

Konsten har stor betydelse för Ridha Achoura och han vet att den har det för fler människor.

– Jag har hjälpt personer som varit deprimerade och på gränsen till självmord. En tjej hade som dröm att arbeta i konstaffär. När hon fick komma till butiken hittade hon precis det som hon ville göra och det gav henne lust att leva. Man borde forska mer på vad konst kan göra för människor, säger han.

Inspiration i Paris

Två till tre gånger varje år åker Ridha till Paris och Louvre Antiquaires där han träffar antikhandlare för att insupa kunskap och inspiration. De parisiska antikhandlarna är enligt Ridha alltid steget före och det finns mycket som är likt den svenska antikmarknaden. Även om intresset för antikviteter är stort i Sverige så går mycket till spillo.

– Vi är bortskämda med många skickliga svenska hantverkare men ändå slumpas glas och porslin bort. Det tycker jag är synd. Man kunde ta tillvara hantverket, vi måste tänka nytt, säger han.