• Mats Jonsson, juniortränare i Örtomta GoIS, står vid Örtomtavallen där det nästa år ska spelas a-lagsfotboll vilket det inte gjorde under 2014. Foto: Leif Larsson
  • Under 2014 var det stiltje på herrlagsfronten i Örtomta GoIS. Under 2015 ska åter den gulblå dressen tas på av ett a-lag. Mats Jonsson är juniortränare och ska även ha en roll i seniorlaget. Foto: Leif Larsson

Örtomta kör i gång a-laget igen

Örtomta GoIS hade inget herrlag i fotboll denna säsong. Men uppehållet ska bara bli ettårigt, nästa säsong är klubben med i leken igen.

I lilla Örtomta, ett par mil öster om Linköping, bor det omkring 100 personer. I ortens fotbollslag, Örtomta GoIS, spelade Janne Hellström som pojke innan han blev allsvensk i bland annat IFK Norrköping. En sådan klubb ska förstås ha ett a-lag.

Men för något år sedan såg det mörkt ut. Under 2014 hade föreningen hade inget herrlag i seriespel.

– År 2013 var det på gränsen att vi hade tillräckligt med spelare och var tvungna att komplettera med 15-åringar. I år fick vi inte ihop till ett a-lag, berättar Mats Jonsson, tränare för klubbens juniorer.

Nu är det mer positiva tongångar. Klubben har beslutat att nästa år åter ha ett seniorlag som då spelar i division 6.

– Vi har inventerat intresset och det finns. Vi har nu 15 man i en seniortrupp och lika många i ett juniorlag. Tanken är att de ska träna ihop och vi ska nog kunna ha åtminstone 20 spelare på varje träning så att de blir vettiga. Juniorerna ska även spela i a-laget då och då, påpekar Mats.

Återvändare

Av de 15 seniorerna har nio spelat i Örtomta förr och återvänder nu från andra klubbar efter ett-två års bortovaro och tar kompisar med sig. Juniorlaget fanns redan förra året.

– Flera av seniorerna är i 20-årsåldern och vi har även några rutinerade spelare men vill gärna ha några till. Teoretiskt sett så har vi spelare så det räcker men vi välkomnar ändå nya spelare. Det är aldrig fel med några till, klargör Mats.

Det blir ett riktigt lokalt lag som Örtomta ställer upp med nästa år. Över hälften av seniorerna bor i Örtomta med omnejd, resten i Linköping. De flesta av juniorerna bor i Örtomtatrakten. Klubben har hela tiden ansträngt sig för att ha ungdomslagen kvar och på det viset gjort att spelare fyllt på underifrån och att verksamheten inte dött ut.

– Det här betyder att spelare som flyttat från klubben nu har junior- och a-lag att återvända till.

Inget SMS-lag

På tränarfronten är det ännu inget klart. Mats Jonsson förklarar att man först raggat spelare för det går ju inte att göra tvärtom, skaffa tränare till en klubb som ännu inte har några spelare.

– Någon slags roll ska jag ha i a-laget, lagledare kanske, men mitt huvudmål är att träna juniorerna, berättar Mats.

Innan beslut om a-lag tog fanns en del funderingar på hur det skulle fungera.

– Vi ville inte ha ett så kallat SMS-lag där man jagar folk på fredagkvällen till matchen på lördag. Det ska vara klart på träningen på torsdagen vilka som kommer till helgens match, påpekar Mats.

Han tycker att klubben nu har en bra verksamhet och en styrelse som jobbar hårt, delegerar och ser till att saker blir gjorda. Framöver finns fler ambitioner med lag.

– På sikt hoppas vi kunna ha ett damlag också vilket vi inte haft på många år. I klubben finns ett duktigt flicklag och om några år kanske vi kan att ett damlag, förklarar Mats Jonsson.

Fotbollen har problem i dag att rekrytera spelare, inte minst småklubbarna. Örtomta GoIS är ett undantag.

– Vi går emot strömmen. När andra lägger ned lag så startar vi nya, säger Mats Jonsson.