• Den 5 december anordnar Move Over en grrl riot-kväll på Palatset. Foto: Fanny Miles

Ös på Palatsets scen

På fredag fylls Palatsets livescen av psykedeliska punkrocktoner då arrangörskollektivet Move Over arrangerar en grrl riot-kväll. På scen syns punkrockbandet Arre Arre och bluesrockarna i Cosmic Blonde. –Det är riktigt bra drag i Arre Arre och Cosmic Blonde är en fruktansvärt grym liveakt, säger Sanna Rooth, en av arrangörerna i Move Over.

Tillsammans med Josephine Magnusson, Zarah Ragnvaldsson och Madeleine Liedberg driver hon arrangörskollektivet Move Over som drog igång år 2012. Syftet var att skapa en musikscen där majoriteten av de bokade akterna är kvinnor.

–Det finns ett behov i musikbranschen generellt att boka fler kvinnor. Många vill sätta feministiska förtecken på det vi gör men främst handlar det om att vi vill visa våra förebilder och vi bokar såklart det vi själva gillar, säger Josephine Magnusson.

Nya scener

Forumen är många och arrangörerna försöker hitta nya ställen varje gång. Ofta samspelar musiken med föreläsningar vid sidan av.

Tillfrågade

Den 5 december är första gången de enbart ordnar en konsertafton.

–Palatset har en liveklubb och de var dem som kontaktade oss för att höra om vi ville arrangera en konsert här, berättar Sanna Rooth.

Ös på scen

Kvartetten Arre Arre från Malmö hämtar sin inspiration från den feministiska punkrörelsescenen Riot grrrl som uppstod under 1990-talet. Det är melodiös punkrock i schysst form. Trion Cosmic Blonde, från Gotland, tar över scenen med sin ösiga psykedeliska musik som rycker i publikens inbyggda rytmik. Allt i en färgstark miljö på Palatset medan decemberkylan dundrar på en trappa upp.

–Kom!, avslutar Zarah Ragnvaldsson.