• Annelie Almérus betonar vikten av att ha fullbordat gymnasiet. Foto: Tommy Pettesson

Östergötland sticker ut ur mängden

Har du tänkt utbilda dig till Förskollärare, sjuksköterska eller ingenjör så har du god chans att få jobba i Östergötland. Det visar Arbetsförmedlingens nya sammanställning av länens jobbmöjligheter.

Arbetsförmedlingen har gjort en koll av framtidsjobb i Östergötlands län. Målgruppen som de har utgått ifrån är bland annat ungdomar, personer som vill byta jobb och utbildningsplanerare.

Tekniska jobb

Yrken som det råder brist på är exempelvis läkare, sjuksköterskor, lärare och omvårdspersonal. Där sticker inte Östergötland direkt ut ur mängden utan det gäller över hela Sverige. Men när det kommer till jobb med teknisk inriktning så är behoven större här. Civilingenjörer och gymnasieutbildad arbetskraft inom teknik har bra chanser till jobb i Östergötland.

– Det är tydligt att listan på kompetens har ökat, att det är få yrken som har ett överskott på arbetskraft, säger Arbetsförmedlingens Annelie Almérus.

Gymnasiet viktigt

Jobb som försäljare är desto svårare. Antal jobb är många men också många sökande, vilket gör det svårt att få jobbet man söker.

Lagerarbetare och truckförare är också exempel på yrken där jobbchanserna är sämre.

Flera jobb kräver inte högre utbildning än gymnasienivå. Men saknar man det så är arbetsmarknaden mycket svåråtkomlig.

– Det är oerhört viktigt att ha åtminstone gymnasiekompetens, säger Annelie Almérus.