• Christer Fällman blev en av de stora begivenheterna under mässan när han släppte boken ”Konstscen Östergötland”. Foto: Tommy Pettersson

Östergötlands bokmässa växer

Film och barnen i fokus

Östergötlands bokmässa växer för var år som går. Nu kan man börja prata om att det har blivit en regional mässa med tanke på den bredd man har när det gäller författare, utställare och föreläsningar.
Det är visserligen en bra bit kvar till Göteborgs bokmässa men det är inte den mässan som arrangörerna och mässgeneralen Johan Hagesund vill jämföra sig med. Man vill istället bygga på den lokala och regionala kulturvärlden.

Främjar litteraturen

Bokmässan startade 2012 och i lördags ägde mässan rum för fjärde året i rad. Under våren 2014 bildade man föreningen Östergötlands bokmässa i syfte att främja litteraturen i Östergötland och man har ett ständigt växande medlemsantal.
– Vi har haft ett fullproppat innehåll i år och varit på alla plan i Linköpings bibliotek. Mässan har tagit nya steg varje år.
 Vi har ett gediget barnprogram, filmscen och Linköpings universitet, LiU med föreläsningar, utställningsmonter bland annat, berättar Johan Hagesund från det lokala bokförlaget Dibbs.
Temat för årets bokmässa var ”Barnet i dig” och man erbjöd sagostunder, föreläsningar kring barns rättigheter blandat med författarmöten och workshop i mangateckning. DIBB förlag passade även på att lansera Christer Fällmans nya bok ”Konstscen Östergötland” i samband med Östergötlands bokmässa. Fällman har varit chef för Passagen Linköpings konsthall, frilansskribent och är en stor kulturpersonlighet i Östergötland. Han har undersökt den östgötska konstscenen så som den ser ut i dag och den undersökningen finns nu i bokform. 
Men Christer var långt ifrån ensam på mässan. I bokvimlet fanns Ingemar EL Göransson.
– Det är roligt att se att mässan drar så mycket folk och att litteraturen väcker så pass mycket uppmärksamhet och känslor, säger Linghemsförfattaren Ingemar EL Göransson som på sitt förlag har givit ut ett tiotal böcker genom åren och det gick åt en hel av dem i lördags.