• Ellika Kyndel visar runt i museet. Foto: Tommy Pettersson
  • Keramiker Amie Stålkrantz, ”På besök i ateljén”. Foto: Tommy Pettersson
  • Stol, från möbelformgivaren Sigvard Håkanson. Foto: Lisa Svensson-Lindén
  • En aktuell utställning är ”Den långa resan”. Foto:Lisa Svensson-Lindén
  • Milan Vobrubas glaskonst. Foto: Lisa Svensson-Lindén

Östergötlands Museum

I gamla tider (1960-talet) var våra svenska museer ett besöksmål för skolklassers obligatoriska besök och andra enstaka kulturellt intresserade människor. Institutionerna upprätthöll dock ett nödvändigt historiskt arv och gav relief och kunskap åt vardagen.

Men museibesöket var inget man såg fram emot möjligen om man slapp traggla matte och svenska för några timmar. I det gula tegelhuset nere på Vasavägen kunde man titta på Båtyxegraven och en del andra föremål från forna tider. Men tiderna har förändrat våra museum.

Någonting har hänt

Idag reser sig Östergötlands museum, sett med mina vuxna ögon, som ett funktionellt upplevelsecenter där jag bara måste gå in för att bli oroad och fylld med upplevelser. Efter en tid av ekonomiska svårigheter har nu läget stabiliserats och verksamheten har en spänst och mångfald som förvånar en sälle som sällan besöker museet. Idag innehåller den vackra byggnaden ett brett spektrum av utställningar, föreläsningar, konst och mycket annat som går på kors och tvärs genom nutid och historia.

Modernt och fräscht

Museet har växt och hängt med i det snabba digitala tidevarvet utan att förlora sin orientering och själ. Idag krävs det en annan pedagogik och fantasi för att locka, inte minst barn och ungdomar, till ett museum.

– Vi är en mötesplats för barn- och ungdomar och i vårt verksamhetsuppdrag ingår att ta upp samhällsaktuella frågor, säger Ellika Kyndel som arbetar som museipedagog när hon visar utställningen ”Den långa resan”.

– Utställningen berättar om tre pojkar som i unga år tvingades lämna sina familjer för att fly från sina hemländer, Afghanistan och irakiska Kurdistan. Det handlar om pojkarnas barndom och om vägen hit till Sverige. Men även om deras tillvaro här, deras drömmar och tankar om framtiden. På det här sättet ger vi röst åt några av alla de flyktingungdomar som kommer hit till Sverige, helt ensamma, utan familj.

Mötesplatsen vid den Långa resan har varit väldigt välbesökt och pågår fram den 25 maj.

Konst är inte konstig

Östergötlands museum har en omfattande utställningsverksamhet och ett axplock kan inte ge rättvisa åt den konst som visas upp. Det kan endast ett besök göra. Men en estetisk upplevelse är det att gå runt bland tre östgötska formgivares konst, Milan Vobruba, Amie Stålkrantz och Sigvard Håkanson.

Wildlife Photographer of the Year 2013 skapar lust att springa ut i naturen för att fotografera samtiden istället för att förstummas av hur duktiga andra är.

Det egna minnet är som bekant bedrägligt och därför ska vi vara tacksamma att det finns verksamheter som ägnar sig åt att reflektera och sortera det som har hänt.