• Totte, Jan - Olof, Ronny och Putte tillsammans igen efter 34 år. Foto: Privat
  • Ett yngre Spy som nu blivit smått legendariska i sin genre. Foto: Privat

Östergötlands Sex Pistols återförenades

Spy var ett av de första punkbanden i Linköping och det första som spelade in en egen singel. I början av januari återförenades Jan-Olof Fredriksson, Thorbjörn ”Totte” Köhl, Ronny Gustavsson och Putte Olsson för en spelning. Linköpingsposten träffade bandet några dagar före spelningen på L´orient.

Det var lördagen den tredje januari som man kunde återse stans mest notoriska punkare och då tillsammans med ytterligare ett smått legendariskt band, trion Raped Teenagers som låtit tala om sig över hela världen. På scen stod även Svensk Punk som har sin sista spelning innan de lade ner verksamheten.

34 år sedan sist

– Vi har inte spelat tillsammans på 34 år, berättar Jan-Olof Fredriksson som dock inte lagt gitarren på hyllan utan synts i bland annat välrenommerade The Brain. Totte Köhl å sin sida har ett liv som yrkesmusiker och då inom den klassiska genren med uppdrag över hela Europa och sedan då Putte Olsson som senare började spela trummor i inte helt obekanta The Creeps. Fredriksson fortsätter:

– Det låter väldigt klyschigt men det var som om det inte gått någon tid alls sedan vi senaste spelade men i detta fall är det verkligen sant, understryker han som var den sista att säga ja när de blev tillfrågade om att återförenas.

Fick frågan

– Jag blev tillfråga av Sill-Janne i Svensk Punk om vi inte ville återförenas när de skulle ha sin sista spelning nu på lördag den 3 januari och jag tyckte nog att det var en bra idé trots att det gått några år. När jag väl frågat Putte om han ville vara med och fått ja från honom så var det inte så svårt att få med de andra två, menar Totte Köhl som blir avbruten av Ronny som säger att om Putte är på så vill han också vara med.

– Men jag är nog den som har svårast att komma ihåg våra låtar, säger Ronny som tycker att det är lite som att vara tillbaka i skolbänken igen.

– Ja, det gick ju inte så bra för mig i skolan så det ska bli roligt att se hur det här ska gå. Spy kommer att spela nio låtar och de klockar in på drygt en kvart så visst går det undan, det ska gudarna veta. Men hade inte musiken funnits på nätet hade det nog inte blivit någon återförening alls då vi knappt minns en del av de låtar vi nu ska spela.

Aktiva under åtta månader

– Vi fanns bara under åtta månader, från oktober 1979 fram till 27 juni 1980 men under den tiden gjorde vi inget annat än att spela. Kan inte minnas att vi repade utan vi bara spelade ständigt och jämt, säger Totte.

– Vi var Östergötlands Sex Pistols, inget snack om saken, och den saken slog Putte Olsson fast när vi hördes av innan spelningen. När väl den utsålda spelningen var över och det gått några dagar så konstaterar Jan-Olof att det var en märklig men bra känsla och att det nog var både första och sista gången de återförenades men får en näsvis skribent säga sitt så kan man aldrig veta med gamla punkare.