• Från Ombergs västra sida har men en hisnande utsikt över Vättern och Västergötland. Foto: Patrik Ekström
  • En skylt från Anno datzumal. Foto: Patrik Ekström
  • Ekoparken har funnits tretton år. foto: Patrik Ekström

Östergötlands största knöl

Omberg är ett av länets mest besökta platser med över 350 000 besökare på ett år. Här bor och verkar konstnärer och har så gjort i alla tider. Ekoparken bjuder på hisnande trollskog och nyslagna ängar samt urgamla ekar. Dessutom bjuder Omberg på en otrolig utsikt över Vättern.

Omberg är både mytomspunnet, mystiskt och naturskönt. Här finns det ett aktivt kloster på en av sluttningarna samt gamla Alvastra kloster som grundades redan år 1143 och upplöstes 1530 i samband med reformationen. Nu ligger det i ruiner och på platsen finns en vacker park.

Högsta punkten

Omberg har en längd av en mil, en bredd på tre kilometer samt en höjd på närmare 263 meter över havets yta och 175 meter över själva Vätterns yta. Den 1 700 kvadratmeter stora Ekoparken grundades 2003 och har medfört att man numera även har ängar och hagar frihuggna från den annars så täta granskogen. Men på sina håll finns det även trolsk urskog som skyddas från att huggas ner. Däremot går det bra att vandra i densamma. Det finns flera vandringsleder som man kan gå om man vill stifta närmare bekantskap med skogen.

Till toppen

Det går även bra att ställa bilen på "Hjässtorget" och sedan gå upp till toppen av Omberg för att njuta av den milsvida utsikten över sju socknar som det heter i folkmun. Förr i tiden, läs fram till 70-talet, fanns det även en kiosk som sålde glass längst upp på Hjässan. Man kan även besöka Drottning Ommas borg och just Omma eller ånga eller dimma är det som gett Omberg sitt namn och fritt översatt kan det bli "Dimberget".

Bebott sedan urminnes tider

Trakten kring Omberg har varit bebodd under en lång tid, vilket Pålbyggnaden i Alvastra nedanför vittnar om. Uppe på bergets högsta topp, Hjässan, finns en fornborg. Legenden berättar om drottning Omma som sägs ha bott på berget för länge sedan. Bland annat berättas det att kyrkporten på den närbelägna Rogslösa kyrka ska ha kommit från Ommas svinstia. En av bergets fornborgar bär än i dag hennes namn. Verner von Heidenstam sammanfattade historierna kring drottning Omma i en novell som publicerades 1914. Ellen Key lät bygga sig ett hem vid Strand på bergets södra sluttning 1910.