• Carmelo Leone. Foto: Tommy Pettersson

Österrikiska viner som överraskar

Österrike är ett land med lång historia av vinproduktion. Trots det förvånas fortfarande många över att det produceras fina viner i landet. En stor produktion är vitt vin och dessertvin.
Klimatet i Österrike är kallt och i kombination med andra faktorer som bland annat jordmånen och en modern vinindustri, finns det alla förutsättningar för att producera viner med hög kvalitet.
Vinerna produceras från olika kända internationella druvsorter, men det är framför allt tack vare landets inhemska druvsorter som vinerna är uppskattade världen runt.
Druvan Grüner Veltliner är en symbol och stolthet för nationen. Druvan är resultatet av den spontana korsningen mellan Traminer och en andra förälder, ursprungligen oidentifierad som nästan försvunnen. Den enda överlevande stammen hittades i Burgenland, i St. Georgen, och eftersom vinstocken inte hade något namn, döptes det som denna ort.

Mest odlade


Gruner veltliner är den mest odlade druvan i Österrike och många vinproducenter producerar fina och eleganta viner av den här druvan, en av mina favoriter är vinet Gruner Veltliner Schloss Gobelsburg.
Schloss Gobelsburg ligger vackert beläget mitt i distriktet Kamptal och redan på 1740- talet började munkar etablera vinodling i större omfattning. Sedan den tiden har mycket hänt på det vackra slottet och sedan 1996 drivs vinframställningen av Michael Moosbrugger och idag rankas egendomen till en av landets bästa producenter.
Gruner Veltiner Schloss Gobelsburg är ett elegant vin – fruktigt och kryddigt med inslag av päron, persika och vitpeppar. I smaken är vinet torrt och friskt.
Vinet passar bra som aperitif, men det kan även njutas med olika fisk- och kycklingrätter. Snart är det högsäsong för primörer och "salladstider", då harmonieras vinet perfekt med en sallad gjord på exempelvis färska spenatblad, sparris, rödbetor, papaya och getost, grilla gärna osten i ugnen innan toppad med rucolapesto. Servera gärna salladen med en grillad bruschetta med vitlök, olivolja, mynta och basilika.
Salute e buon appetito!
Carmelo Leone