• Getterna i Löt tar gärna emot besök under Östgötadagarna. Foto: Tommy Pettersson
  • Möt starka kvinnor i Vreta Kloster. Foto: Fanny Miles

Östgötadagarna för 16:e gången

I helgen som kommer är det återigen dags för Östgötadagarna och i vanlig ordning är det ett fullspäckat program i dagarna två.

Under två dagar, helgen 3 till 4 september, är det öppet hus på bondgårdar, hos livsmedelsproducenter, hembygdsföreningar, konstnärer, hantverkare och andra som är verksamma i Östergötland för sextonde gången i rad. Östgötadagarna är både uppskattat, populärt och välbesökt. Som traditionen bjuder så inviger vår landshövding Elisabeth Nilsson och årets tema går under parollen "Östgötska seder och bruk". Varje år brukar man ha ett bakverk som får vara årets bakverk och 2016 är detta en Björnbärsbrownie som Gurli Pintye på Stegeborgsgården ligger bakom. Enligt utsago och juryns motivering lär den vara både saftig och ha ett inbjudande utseende.

Östra Ryds IF

Inför Östgötadagarna utses varje år en landsbygdsstipendiat som får ta emot 10 000 kronor ur Länsförsäkringars Östgötas hand. Denna gång är det Sverker Johansson från Östra Ryds IF som arbetat med att integrera ensamkommande flyktingbarn med hjälp an fotboll som uppmärksammas. Varje år görs det även ett konsthantverk som är tillägnat länet och i år är det ett smycke som kort och gott heter "Östergötland" och är format just som vårt län. Smycket är i silver och de tretton prickarna symboliserar Östergötlands tretton kommuner. "Östergötland" är skapat av Viktor Pettersson.

136 ställen håller öppet

Det finns exakt 136 olika platser att besöka under dessa tre dagar. Kanske är brandkårsmuseet i Simmonstorp, BP:s nostalgimack Rimforsa eller Qvarsebo Kaffe i just Kvarsebo, ett ställe som kan locka till ett besök...