• Elisabeth Nilsson invigningstalar under Östgötadagarna.

Östgötadagarna vill locka till landsbygden

Århundraden efter att den senaste Eriksgatan med kungen i spetsen passerade Östergötland, återuppstår företeelsen. I samband med Östgötadagarna i september kommer kungen och drottningen att resa genom länet.

Eriksgata är namnet på den resa som medeltida svenska kungar gjorde genom de olika landskapen. I samband med att kungen firar 40 år på tronen är det dags igen.

– Den tredje september kommer kungen återigen att göra resan genom Östergötland, säger landshövding Elisabeth Nilsson som gläds över att man lyckats få kungaparet till Östergötland.

När och var Eriksgatan kommer att gå av stapeln är dock inte bestämt och diskussioner med hovet pågår som bäst.

Livet på landet

Kungligheternas närvaro blir en celeber inledning till det årliga återkommande Östgötadagarna som börjar några dagar efter kungabesöket den sjätte september. För 13 året i rad vill man visa upp vad den östgötska landsbygden har att erbjuda och med runt 150 programpunkter hoppas man att fler ska upptäcka landsbygden och komma tillbaka för mer besök. Bland annat blir det traktorrace och ett flertal utställningar.

Östgötadagarna invigs i Kolmården med tal av landshövding Elisabeth Nilsson och utdelning av årets landsbygdsstipendium.

Therese Ekstrand

therese.ekstrand@linkopingsposten.se