• Årets Östgötakock 2015 blev Marcus Andersson som till vardags arbetar på restaurang Matkultur i Linköping. Foto: Jan Christer Persson

Östgötakock 2015 Marcus Andersson

Makalös debut för ny mässan

Den populära ”Smaka på Östgöta mat” mässan har arrangerats i Linköping under många år. År efter år har man dragit stor publik och utställare till Konsert och kongress i Linköping.
Av någon dunkel anledning arrangeras inte mässan i Linköping längre utan har flyttats till grannstaden Norrköping.

Facit i handen

Drygt 3 000 besökare och 60 utställare blev ett numerärt facit för den kulinariska ”premiärmässan” och Norrköping är bara att gratulera. Den stora tvådagarsmässan som arrangerades av Östgötamat, Franz Jäger event och Louis De Geer blev från allra första början en smärre succé.

Det var framförallt under lördagen som folk fylkades under Louis de Geers tak för att ta del av ett varierat utbud av mat, dryck, seminarier, och inte att förglömma, årets upplaga av, ”Årets Östgötakock”.

Ädel tävlan

Det var inte direkt några nybörjare som var med och tävlade på mässan. Samtliga kockar har professionell erfarenhet och även modet att under press laga mat inför en stor publik och den strängt kunniga juryn.

De uttagna finalisterna Årets Östgötakock blev denna gång Oliver Alm Björklund, Linköping, Jonas Aspemar, Norrköping, Markus Ollila Hilmander, Rimforsa samt Marcus Anderson, Linköping. Dessa kockar skulle under publikens, tävlingsledningen och juryns uppmärksamhet framställa förrätt och varmrätt på ett utsökt sätt. Råvarorna till maten skulle dessutom vara hämtade från den östgötska myllan. Efter en hård kamp korades Marcus Andersson till Årets Östgötakock 2015 med motiveringen:

” Vinnaren har med en väl genomarbetad menykomposition och smaksäker matlagning skapat rätter med klassiska toner och ett utmanande tillagningssätt”.

Marcus Andersson arbetar till vardags på restaurang Matkultur i Linköping och nu börjar en spännande resa för honom precis som det varit för de som tidigare vunnit den prestigefyllda tävlingen.