Östgötamorgon ska locka tillbaka utflyttade

Östgötaregionen växer och nu gör tolv av Östergötlands kommuner ett försök att få utflyttade östgötar och andra som känner sig intresserade av regionen, att flytta hit och få mer kompetens och arbetskraft.

"Östgötamorgon" är ett steg i att lansera Östergötland som en attraktiv region som växer. Igår tisdag öppnade anmälan till frukostmötet som kommer att hållas i Stockholm. Anledningen till denna satsning är bland annat att få regionen att få en stark koppling ihop med Stockholmsregionen som inte ligger särskilt långt bort. Allra högst upp på agendan står att attrahera både nya och sedan tidigare utflyttade östgötar att flytta hit.

– Norrköping och Östergötland blir allt mer en del av Stockholmsregionen inte minst vad det gäller arbetsplatser och boende. Utvecklingen går mot att allt fler pendlar till och från arbete i takt med att den faktiska restiden mellan Norrköping och Stockholm minskar, säger kommunalrådet i Norrköping Reidar Svedahl (L), i ett pressmeddelande.

Kommuner och LiU

Bakom projektet står Region Östergötland tillsammans med kommunerna Linköping, Norrköping, Finspång, Kinda, Mjölby, Söderköping, Vadstena, Valdemarsvik, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög. Idén kom från början av näringslivsbolaget Tillväxt Motala och nu jobbar alla aktörer tillsammans med projektet. Dessutom är Linköpings Universitet en viktig del där de håller kontakt med tidigare studenter som är en viktig målgrupp i projektet.

Ekdahl kommer

Den 22 september hålls det första mötet på ett hotell i Stockholm. Vid varje tillfälle för Östgötamorgon hålls även en inspirationsintervju med kända östgötar. Detta för att påvisa möjligheter som erbjuds vid en flytt. Först ut är programledaren Lennart Ekdahl från Linköping. Representanter från Region Östergötland, kommuner, näringslivsbolag och företag kommer att finnas på plats för att ha chansen att nätverka med gästerna också.