• Coste har gjort en ny tröja. Foto: Linn Strelin
  • ”Coste” Eriksson och ”Packe” Sjösten. Punkveteraner. Foto: Linn Strelin
  • Olle Schmidt hjälper till att hänga upp utställningen. Foto: Linn Strelin
  • Punk, punk, punk. Foto: Linn Strelin

Östgötapunk i bild

Säg band som Lowriders, IQ 55, Spy och Raped Teenagers och många får något nostalgiskt i blicken. Punken var betydelsefull för många menar ”Coste” och ”Packe” som ligger bakom utställningen ”Mål, mening och mayhem” på Passagen Lab.

Thomas ”Coste” Eriksson och Patrik ”Packe” Sjösten har ett förflutet som musiker i band som Lowriders, Jet Black Gasoline, Raped Teenagers och Allena. Två killar man alltid såg på spelningar var de än var så var dessa båda eldsjälar på plats och insöp atmosfären.

Många har avlidit

– Vad unga vi var då. Det är det första som slår mig när jag ser på de här gamla bilderna, säger ”Coste” och fortsätter med att säga att andra saker som slår honom är hur påfallande många som avlidigt av en eller annan orsak.

– Martin Oi och Steffe punk är bara två som man kan se på bilder här. Det är klart man saknar dem och flera från den tiden.

Sammanhållning

– Jag minns även den sammanhållning som fanns på den tiden. Hur alla kände alla och att man stödde varandra och gick på alla spelningar. Sedan var punken viktig då man visade att alla kan börja spela gitarr och starta band. Många av dem som jag spelade då är fortfarande aktiva och det efter att man passerat 50-strecket, menar Packe Sjösten som har sparat mycket av affischer och annat punkrelaterat.

– Det är väldigt många bilder, dels sådana som privatpersoner har tagit, sedan har vi fått från fotografer som Lasse Hejdenberg och Anton H LeClercq. Även Peter Kagerland som skrivit en bok om punk har bidragit. Peter kommer även han från Linköping och var med när det begav sig.

– Det var en bra tid och väldigt viktig för många. Jag tror även att vi som var med då lärde oss att ta saken i egna händer. Vi visste inte hur man startade en tidning, arrangerade en konsert eller startade en förening. Men vi gjorde det ändå. På något sätt hoppas jag att det här kan inspirera till att börja göra saker själv för den yngre generationen. Utställningen som heter ”Mål, mening och mayhem” kommer att visas fram till den 20 mars.

Bästa punkbanden enligt ”Coste”:

IQ 55

Spy

Lowriders

Bästa punkbanden enligt ”Packe”:

Blitzen

Spy

Spamhead

De mest betydelsefulla punkbanden:

Ramones

Stooges