Östgötateatern kan behöva dra ner

Trots en bra säsong med höga publiksiffror går Östgötateatern med förlust. I teaterns budget för 2013 saknas fyra miljoner. Det innebär i värsta fall att 15 personer kan tvingas gå från teatern till sommaren.

–Det är väldigt tråkigt. Teatern är välskött men får man mindre och mindre pengar, måste man till slut även göra mindre, säger Johan Celander, teaterchef och vd.

I februari i år träffade Östgötateatern sina huvudmän. Då kunde man meddela att man är i behov av fyra miljoner mer i bidrag för att kunna bibehålla verksamheten.

–Det är främst kostnader vi inte kan styra, exempelvis pensioner och centrala lönekostnader, som påverkar, säger Johan Celander.

Kortsiktig lösning

Det finns dock en möjlighet att huvudmännen kan gå in med tillfälliga pengar.

–De kanske kan ge ett tillfälligt stöd. Men, den långsiktiga lösningen är en uppräkning av anslagen. För mig är det här obegripligt. Vi får ett rikare och rikare samhälle, men man skär ner på kulturen, säger Johan Celander.

Varsel till sommaren

I värsta fall kan 35 personer behöva varslas de närmsta två åren. 15 av dem kan komma att gå redan till sommaren. Nästa tisdag kommer man att träffa Teaterförbundet för en diskussion kring organisationsförändringarna.

–Vi kommer troligtvis att inrikta oss på att lösa det hela med tidigare pensionsavgångar. Men, mer kan jag inte säga innan vi talat med facket, säger Johan Celander.

Mindre utbud

Även för teaterns repertoar kan neddragningarna innebära förändringar.

–Det kan innebära en teater som inte har möjlighet att göra stora arrangemang och det är en förlust för östgötarna. Det här bidrar till ett fattigare samhälle, så känner jag.

Therese Ekstrand

therese.ekstrand@linkopingsposten.se