• Prisad kille. Niklas Orrenius har nu fått stora journalistpriset. Foto: TT

Östgöte fick journalistpris

Motalasonen Niklas Orrenius fick Stora journalistpriset under rubriken "Årets röst". Numera återfinns han på Dagens Nyheter och nyligen kom även hans bok "Skotten i Köpenhamn ut".

Niklas Orrenius föddes i Motala 1973, där han även gick i skolan. Han har under många år arbetat på Sydsvenska dagbladet, Expressen men även Östgöta Correspondenten, där han bland annat, var ansvarig för nöjesredaktionen och Värnpliktsnytt. Han har även gjort flera utlandsreportage för Svenska Dagbladet och Arbetaren.

Skotten i Köpenhamn

I år kom han senaste bok "Skotten i Köpenhamn" som handlade om Lars Vilks och det attentat som planerades mot honom, om extremism och yttrandefrihet. Ämnen han tagit upp i många av sina reportage och böcker. Nu har han även fått Stora journalistpriset och det som heter "Årets röst" och då med följande motivering: "För att han som outtröttlig reporter och med fulländad stilistik undersöker och dokumenterar vår tids svåraste frågor."

Tack!

Niklas själv skriv på sociala medier i samband med prisutdelningen " TACK för alla grattis! Jag är helt chockad. Trodde verkligen inte att jag skulle få det här priset. Först när jag i morse satt i SVT:s morgonstudio bredvid Macchiariniavslöjaren och mästaren Bosse Lindquist blev det verkligt att det faktiskt hände. Ni är så många som skriver vänliga saker. Och jag vet att jag redan gjort en del reklam för min bok "Skotten i Köpenhamn" här - men om ni verkligen gillar mitt skrivande så tycker jag att ni bör läsa den. Den är mitt bästa försök hittills att sammanfatta vår tid. Och så är den - tyvärr - också jäkligt spännande."