• Utställningsintendent Kristina Grahm, Göran Billesson, Widar Andersson och Gunnar Elfström. Foto: Tommy Pettersson
  • Folkbladets Widar Andersson bredvid Tage Erlander. Foto: Tommy Pettersson

Östgöten lever fortfarande

Hur många minns gamla klassiska Östgöten? Papperstidningen Östgöten har vid sidan av Corren betytt väldigt mycket för dokumentationen och till med utvecklingen av staden det senaste århundradet.

Nu finns det ett lysande tillfälle att göra bekantskap med tidningen om man inte hann göra det innan den tyvärr lades ned  1997. I lördags var det vernissage för den nya fotoutställning  i Curmanska magasinet där 50 bilder från 50-talets Linköping visas fram till den 26 januari.

Tack vare Folkbladet

Utställningen invigdes stilenligt av Folkbladets publisher Widar Andersson som skojade friskt och filosoferade över fotografernas svårigheter på 1950 -talet. Med den tidens kameror och teknik var det betydligt svårare att jobba som nyhetsfotograf än vad det är i vår digitala nutid.

Utställningen visar ett urval av de bilder från 1950-talets Linköping som fotograf Göran Billesson plockat ur tidningen Östgötens arkiv. Det är både tidigare publicerade bilder och sådana som inte visats förut . Utställningen är producerad av Friluftsmuseet Gamla Linköping i samarbete med stadsantikvarie Gunnar Elfström och Göran Billeson. Utställningen bygger på den bok som släpptes strax före utställningen.

Om någon vill fördjupa sig i bilderna så kommer  Gunnar Elfström att hålla föredrag och visa utställningen den 13 e november samt vid ytterligare ett par tillfällen, bland annat den 24 e november. Det går också att träffa Göran Billeson den 10 e november i Curmanska magasinet.