• Landshövding Elisabeth Nilsson delade ut priserna på Linköpings slott. Foto: Kajsa Nilsson

Östgötska innovatörer prisades

I veckan fick Ludvig Emgård, Spotscale, SKAPA:s utvecklingsstipendium 2014 för Spotscale 3D Models. Mohamed Jadama, Ivan Gelin, Michel Pinna och Emil Gustafsson, Civilized Villiains, fick utmärkelsen Framtidens innovatör.

 Landshövding Elisabeth Nilsson delade ut priserna på Linköpings slott och länsfinalisterna tävlar nu vidare om stipendier och titlar vid den nationella prisutdelningen senare i höst.

Legendarisk Lans

Den andre oktober presenteras SKAPA:s länsvinnare på mässan ”Eget Företag” på Stockholmsmässan i Stockholm. Prisutdelare är ingen mindre än uppfinnaren Håkan Lans.

De nationella priserna SKAPA Utvecklingsstipendium och SKAPA Framtidens Innovatör delas ut på en Innovationsgala på Nalen.

Två innovationer från Östergötland prisas med årets regionala SKAPA-stipendier med motiveringarna.

SKAPA:s utvecklingsstipendium: ”Spotscale har möjliggjort en helt ny typ av planeringstjänst för fastighetsutvecklare genom att tillgängliggöra kvartersområden i 3D, så som de verkligen ser ut. I kombinationen av tre unga teknikområden: drönare, 3D-rekonstruktion och öppen 3D för webben (WebGL) har Spotscale lyckats skapa en helt ny och unik produkt på 3D-kartläggningsmarknaden. En produkt/tjänst med en uppenbar marknad och stor tillväxtpotential även internationellt.”

Framtidens innovatör: ”Civilized Villains är ett företag som riktar in sig mot klädesmärkesbranschen. Produkter som kommer att erbjudas är tröjor, t-shirts och läggnings med en unik design, ett unikt koncept, tröjor med 3D-motiv. Ett företag med framåtanda som har goda möjligheter att lyckas i en tuff bransch.”

10- respektive 5 000 kronor

SKAPA-stiftelsen och Almi Företagspartner delar varje år ut stipendier till uppfinnare i landet. Priserna syftar till att ge uppfinnare möjlighet att utveckla sina innovationer för marknaden och att uppmuntra unga uppfinnare. Länets vinnare av SKAPA Utvecklingsstipendium och utmärkelsen Framtidens innovatör 2014 får 10 000 kronor respektive 5 000 kronor vardera i prispengar.

Prisutdelare i Stockholmsfinalen är HMK Carl XVI Gustaf. Priset är ett av landets mest prestigefyllda uppfinnarpris och instiftat till Alfred Nobels minne.