• Janne Olsson underhåller och  informerar om det senaste i Åtvidabergs fotbollsvärd. Foto: Tommy Pettersson
  • Laguppställning före match. Foto: Tommy Pettersson
  • Åtvidabergs klack på ståplats fick stå ut med regn. Foto: Tommy Pettersson
  • IFK hade några inledande anfall sedan tog ÅFF över det mesta. Foto: Tommy Pettersson
  • Under IFK fanan fanns en del av de  8 000 som sökt sig till Nya Parken. Foto: Tommy Pettersson
  • Roger Ossmin från ÅFFs Linköpingskontor hade glömt något. Foto: Tommy Pettersson

Östgötskt derbypaket i maj

Matchen mellan IFK Norrköping och Åtvidabergs FF förra veckan går inte till historien som en av de mest välspelade matcherna mellan de båda lagen. Som vanligt var det nerv, ett riv och slit om bollen men Åtvidaberg började bäst och höll länge ett grepp om matchen och tog rättvist ledning med 1 - 0.

Trots att det regnade och var smällkallt i luften hade över på 8 000 letat sig fram till Nya Parken onsdagskväll i maj. ÅFF hade flest och mest vassa chanser men IFK fick en straff och senare i den 81:a minuten avgjorde hemmalaget. En snöplig förlust för Åtvidaberg med 2-1 som inte värmde i  kylan.

Storhetstid på 70-talet?

Åtvidaberg har etablerat sig i Allsvenskan och ligger nu i ett mittenläge men för att man ska nå högre höjder måste försvaret fungera bättre. ”Brukslaget” har en trogen publik och många av dem bor eller arbetar i Linköping. Bussresor anordnas till matcherna och till den aktuella matchen hade man fixat till ett riktigt fint derbypaket med stopp i Löfstads slott där bussresenärerna serverades fantastiskt god mat och dryck. Men den stora behållningen var när bussvärden Janne Olsson berättade om hur det aktuella läget var i laget.

Janne Olsson evigt ung

När Åtvid på 1970-talet spelade i Europatoppen var högerbacken Janne Olsson med i laget som mötte storheterna Chelsea och Bayern München med flera.

Nu är han en av stöttepelarna som behövs runt ikring ett allsvenskt lag. Han är förmodligen trött på att få frågor om hur det var förr i tiden. Janne är fokuserade på en match i taget och det är alltid den match som är aktuell för säsongen.  Han minns dock det mesta från 1970 -talet.

– Jag kan berätta om den gången när vi mötte Holland inför femtiotusen åskådare i Dortmund och mer är fyrtiotusen var Holländare. Jag spelade emot världsspelaren Johan Cruyff och han körde den berömda klackfinten mot mig när jag tyckte att jag hade gjort en perfekt glidtackling. Jag åkte dit på finten och blev efter och tänkte var tog bollen vägen? Sedan lyfter han in bollen i straffområdet men som tur var nickade Neeskens över den gången.

Matchfakta:

IFK Norrköping – ÅFF 2–1 (1–1)

0–1 Victor Sköld

1–1 (straff) Lars Krogh Gerson

2–1  Alhaji Kamara

Varningar ÅFF: Alberis da Silva (1.a), Mohammed Abubakari (1:a), Anton Tinnerholm (1:a).

Domare: Markus Strömbergsson, Gävle.

Publik: 8 007