• Lars Ove östensson öpnnar gärna dörren för östgötsk konst. Foto: Tommy Pettersson

Östgötskt på Passagen

En av länets mest kända konstnärer heter Lillevi Hultman och från och med 20 augusti visas delar av hennes stora produktion i samlingsutställning på konsthallen Passagen i Linköping. Att visa konstnärer från vårt län är ett kärt besvär för Lars Ove Östensson, chef på Passagen.

Lillevi Hultman är visserligen inte född i Östergötland men har ändå varit tongivande i länet med sin textilkonst. Hon gick på Konstfack mellan åren 1961 och 1966, är väl representerad på museer och har gjort flertalet offentliga utsmyckningar.

Dags för Lillevi

– Jag tyckte nog det var dags att visa upp Lillevi Hultman och hennes konst här på Passagen, säger Lars Ove Östensson då vi ses på Passagen och självklart rör sig samtalet om konst, östgötsk sådan och Passagens roll när det kommer till att visa upp länets alla konstnärer. Jag bestämmer mig snabbt för att jag inte vill utsätta Lars Ove för att berätta vilka konstnärer här i länet som han anser vara bäst och det kanske rent av vore tjänstefel från honom att uttala sig i frågan. Själv vrider han på sig och slår ifrån sig. Vi enas om en annan frågeställning istället.

Hög klass på konsten

– Jo, konstnärerna i Östergötland är bra och de håller hög klass. När vi har utställningar med Östgöta och Linköpings konstnärer så sluter folk upp. Vem minns inte Janne Davidsson stora porträttutställning och den rekordpublik som slöt upp. Efter Lillevi ställer sedan Björn Svensk ut under 2017. Det kommer också att bli mycket bra, poängterar Lars Ove med tyngd i rösten.

Landets ledande

Passagen anses som en av landets ledande konsthallar när det kommer till att visa modern samtidskonst och då både från länet, landet och internationellt. Många världskända och uppmärksammade utställningar har kunna beskådas på Passagen. Bland annat Elisabeth Ohlson Wallins "Ecce Homo" som blev väl så omtalad.

– Vi har även många yngre och intressanta konstnärer i länet. Jag hoppas att vi kommer kunna ställa ut dem i en framtid, avslutar Lars Ove Östensson.