Ostlänken bidrar med arbetstillfällen

Kommande Ostlänksbygge är en möjlighet för den lokala arbetsmarknaden att ta plats. Det menar representanter från Regionförbundet Östsam, Regionförbundet Sörmland och Östsvenska Handelskammaren som nu skickat ett förslag till Trafikverket.

–Vid offentliga upphandlingar finns det möjlighet att uppge sociala villkor som ett krav. Bland annat skulle ett sådant krav kunna innebära ökad sysselsättning för långtidsarbetslösa. Detta är inte helt känt i Sverige men är vanligt förekommande i andra europeiska länder. Till exempel var det ett krav vid upphandling av bygget av olympiska stadion i London, säger Lejla Gros, Projektledare för Kompetensplattformen.

Tusentals arbetstillfällen

Under drygt tio år kommer Ostlänken att byggas. De tre undertecknarna av förslaget menar att det bidrar till en mängd arbetstillfällen såsom 800 betongarbetare, cirka 2 500 anläggningsmaskinförare och 2 500 anläggningsarbetare.

–Det som krävs är att erbjuda en utbildning inom de yrken som behövs.

Vi har tittat på behoven som finns och redan kollat vilka utbildningar som är möjliga och vet många utbildade som behöver sättas i praktik. Vi är redan inne i systemet kan man säga, berättar Lejla Gros.

Bakom det enorma Ostlänkenprojektet står Trafikverket. Lejla Gros menar att det är lätt att misstolka vad sociala krav kan innebära. Därför är det viktigt att föra en dialog med Trafikverket om hur man kan tolka sysselsättningskrav inom en offentlig upphandling, menar hon.

–Vi har kontaktat Trafikverket men ännu inte fått något svar. Det vi vill göra är att föra en dialog kring hur det här projektet kan bidra till ökad sysselsättning i landet och i regionen. Vi kommer att följa upp det här och vi hoppas på svar, säger Lejla Gros. Ostlänken planeras påbörjas under 2017.