• Museipedagogen Elin Kusmin och forskaren Malin Henriksson är projektledare för utställningen "Utgång/Hemgång", som den medverkande fotografen Emelie Otterbeck la grunden till. Foto: Dennis Petersson
  • I utställningen får man följa fyra fiktiva ungdomar på deras hemväg i mörkret. Foto: Dennis Petersson
  • Man kan ta del av utställningen på Östergötlands museum. Foto: Dennis Petersson

Otrygghet när mörkret faller in

När fotografen Emelie Otterbeck ville ut och springa på kvällen, men insåg att hon kände sig för otrygg i mörkret tog hon kontakt med forskaren Malin Henriksson. De inledde ett omfattande projekt som till slut resulterade i en gripande utställning som i detta nu finns att beskåda på Östergötlands museum. – Alla har rätt att vara trygga i sin utemiljö, säger Henriksson.

Det är Jo, David, Milo och Semira, fyra ungdomar som alla är på väg hem efter en utekväll på stan. Mörkret har intagit gatorna och de har alla någonting gemensamt, de känner en otrygghet. Beroende på bland annat bakgrund, kön och etnicitet upplever de oron på olika sätt, och de har även helt skilda strategier för att dämpa den påfrestande oron.

– Många använder telefonen som en trygghet, nästan alla faktiskt, men det finns också många som använder, vi ska inte säga vapen, men saker som de har med sig. Någon har haft en gaffel i väskan, samtidigt som vissa har pratat om att de har nycklarna redo i fickan, säger projektledarna Elin Kusmin och Malin Henriksson.

Sammanställt intervjuer

Duon är några av personerna bakom den rykande aktuella utställningen "Utgång/Hemgång", som fram till den 20 november visas på Östergötlands museum. Här kan man följa de fyra fiktiva ungdomarna på deras hemväg, samtidigt som man får en klar inblick i deras oroliga tankar. Genom ett 40-tal intervjuer med ungdomar på gymnasiet och högstadiet har utställningsskaparna, med väg- och transportforskningsinstituts Malin Henriksson och museipedagogen Elin Kusmin i spetsen, gjort en gripande sammanställning.

– Utgångspunkten när vi började med projektet var att "alla har rätt att vara trygga i sin utemiljö", men vi vet idag att ungdomar inte upplever och har samma erfarenheter som vuxna, vilket gör att de har en annorlunda inställning till hur det är att vara ute och faktiskt upplever otrygghet på ett helt annat sätt, säger Malin Henriksson. 

– De erfarenheter vi har fått ta del av har vi skildrat i utställningen. Vi har även varit ute i skolorna och det har visat sig att ungdomarna känner igen sig, och att de verkligen behöver prata om problemet då vi hört kommentarer som: "vad skönt att veta att det inte bara är jag som känner så här". Det känns som att det är en viktig utställning, både för att visa upp problemet, men även för att ge ungdomarna en möjlighet att bearbeta sina känslor av otrygghet, fyller Elin Kusmin i.

Underlag för stadsplanerare

Nu hoppas skaparna att utställningen kan användas som ett underlag i stadsplaneringssammanhang för att få in ungdomarnas åsikter och tankar kring viktiga frågor.

–  Utställningen kommer att visas på den stora nationella genuskonferensen, g16, och sedan kommer den kunna hyras av skolor, eller kommuner, som vill jobba med de här frågorna. Man kan även som stadsplanerare ta del av en workshop, avslutar Elin Kusmin.