• Tränaren Daniel Andersson och spelarna Lovisa Wennerholm (sittande) samt från vänster Clara van den Bos, Karolina Slycke, Paulina Ringqvist. Foto: Leif Larsson

ÖV United förenar tjejerna

Förra året skapade Vikingstads SK och IK Östria Lambohov ett gemensamt damlag i fotboll. – Jag ser bara fördelar, tycker Daniel Andersson, tränare för andra året i laget som kallas ÖV United.

Tjejerna fortsätter att tillhöra respektive klubb och spelar i ett gemensamt lag för båda klubbarna. I seriespelet så växlar man med att spela hemma antingen i Vikingstad eller i Lambohov. Daniel Andersson har sett få liknande samarbeten.

– Detta bredare sätt att jobba måste bli vanligare för att tjejerna ska stanna inom fotbollen. Risken är att det blir för få spelare i klubbarna som då lägger ner och spelarna tvingas att byta klubb eller väljer att sluta.

Samarbetet mellan Vikingstad och Östria har enligt Daniel Andersson fallit väl ut.

– Tjejerna kommer bra överens, precis som ledarna. Det är tät och bra kontakt mellan klubbarna och vi har nu två resurser till ett lag. Budgeten har ökat för damlaget, vi har fått nya matchställ och åker på ett träningsläger lite längre bort än förr. Utan hopslagningen hade Östria tvingats lägga ner och Vikingstad blivit utan ett damlag på sikt.

Ska utvecklas

Daniel Andersson ser inga nackdelar med det nya. Det mankemang som kunnat bli, att förena spelare från två föreningar, har fungerat smärtfritt.

– Första året hade vi inga resultatmål utan ville få ihop en trygg grupp. Det lyckades vi med. I år riktar vi in oss mer på prestationen på plan. I träningsmatcherna har det sett ganska bra ut, vi spelar mer med tanke än förr. Det är ett ungt lag så huvudmålet är att utveckla oss under året, redogör tränaren.

Säkert en bra strategi när det unga laget tar sig an division 4-spelet som startar i påsk. De 24 spelarna i truppen är mellan 15 och 21 år och snittåldern är 16 år.

– I fjol kom vi sist i division 5. Den serien är nedlagd så vi spelar i fyran i år. Därför blir det blir tuffare motstånd den här säsongen, konstaterar Daniel.

Mer mål ska göras

Tjejerna i laget ser med försiktig optimism fram emot säsongen.

– Förhoppningsvis spelar vi bättre i år än förra året, konstaterar Karolina Slycke.

– Ja, vi vill utveckla vårt spel, inflikar Paulina Ringqvist.

– Framför allt vi vill vi göra fler mål. Det är vår största svaghet, klargör Lovisa Wennerholm.

Spelarna tycker också det är bra med de två klubbarnas samarbete.

– Hopslagningen har räddat oss. Det är jag jätteglad för, påpekar Lovisa.

– Jag spelade i Malmslätt förut och tyckte det lät bra med samarbetet och bytte och kom hit, berättar Clara van den Bos.

Med i Gothia Cup

Seriespelet i all ära men det finns en annan tävling som kvartetten tjejer unisont påpekar ska bli det roligaste under året. De ska delta i Gothia Cup i Göteborg i juli, världens största fotbollsturnering för ungdomar med 1 600 lag från hela världen.

– Det har vi pratat om sedan förra sommaren. Vi ska väl vara där åtminstone en vecka, det ska bli kul. Förutom matcherna så är det många andra roliga grejer, förklarar Lovisa.

På hemmaplan är det lite andra matcher som lockar extra.

– Roligaste matchen för mig blir mot gamla klubben Malmslätt, säger Clara.

– Ja, det är roligt att möta kompisar. Det blir lite mer kriga då, säger Lovisa, en av spelarna som är med i ett ovanligt samarbete mellan två östgötaklubbar.