• Lisette Elling samlar små kläder och tyg för att fler för tidigt födda barn ska få kläder som passar. Än dröjer det länge innan lille William växer i sin lurviga overall som är för nyfödda. Foto: Julia Kimell
  • William Elling har någon decimeter kvar innan han kan fylla upp overallen. Foto: Julia Kimell
  • Ännu mindre var han när bodde på sjukhuset. Foto: Lisette Elling

Ovanligt små barn behöver ovanligt små kläder

Han skulle egentligen ha fötts härom veckan, lille William, men förlossningen ägde rum redan i början av november. Att hitta kläder i storlek 38 är inte det lättaste och nu har mamma Lisette Elling startat ett initiativ för prematurbarnkläder.

I dag är han 48 centimeter lång och väger 3 kilo, att jämföra med de 36 centimetrarna han var när han föddes, 920 gram lätt.

På en rutinundersökning i vecka 29 såg läkarna att mamma Lisette hade alldeles för högt blodtryck – 130/90, och protein i urinen. Hon hade drabbats av havandeskapsförgiftning.

– Först fick jag vara kvar över natten med kontrollslangar på magen, men när jag försökte sova sprang de in och sa att han måste ut. Det blev ett akut kejsarsnitt och han vägde blott 920 gram.

– Jag tror inte att vi fattade vad som hände. Jag låg och skakade på operationsbordet och fick inte se honom förrän klockan 6 på morgonen.

Bodde på sjukhuset

Därefter började en två månaders lång resa med nio veckors inskrivning, varav sju på sjukhuset, och fyra veckor av dem i intensivvård.

– Där låg lille Wille med tio slangar. När han fick komma ut ur intensivvården kunde han ha storlek 44. Det var inte så kul att försöka få tag på kläder som knappt finns. Det finns ingen marknad för prematurer, och på nätet kan man hitta en body för 300 kronor om man har tur. En mössa fick vi, och det var fantastiskt att få något som någon tillverkat med kärlek.

Startar grupp

Där någonstans föddes idén om att starta en insamling av små plagg för behövande. Hon och Kristina Knutsson som också fick en för tidigt född pojke började prata och insåg att det finns ett behov att fylla.

– Vi startade en Facebook-grupp och en blogg med syfte att samla in prematurkläder och ge dem till neonatalavdelningen här i Linköping, den tar emot barn från Småland och Jönköping ända från vecka 24. Vi lägger ut mönster och bilder på det vi fått. Sytt, stickat eller virkat – vi blir lika glada för allt. Även tyger!

Målet är att kunna ge ett set till varje för tidigt fött barn.

Lisette själv är pysslig av sig, och håller på att lära sig sy, men ser sin roll mer som spindeln i nätet. Hon har kontakt med enhetschefen på sjukhuset och administrerar och distribuerar. Hon vill hålla på med detta även långt efter att sonen har vuxit upp. Och om något blir över är tanken att hjälpa andra regioner med de små kläderna.

– På intensivvårdsavdelningen där det ska vara kliniskt rent får barnen inte ha kläder men så fort de flyttas till samvården och får bo ihop med sina föräldrar behövs kläderna. Det är storlek 38-50 vi är mest intresserade av.

Stor skillnad

När Lisette jämför Williams allra första kläder med de han har i dag känns de pyttesmå, fast han i dag ses som en nyfödd. Det är viktigt att kunna få klä på sitt eget barn.

– Det var jättestort första gången vi fick klä honom. Bland alla slangar och sonder var det som att han blev vårt barn först när vi fick ge honom det, säger Lisette.

– Det var nästan som han var sjukhusets barn, och han blev en bebis först när han fick på sig kläder som passar. Så såg man att han var en bebis och vi kände att han verkligen är vår, intygar pappa Henrik.

De insamlade kläderna går via Lisette och Kristina till neonatalavdelningarna, och de är tacksamma för vad de kan få.

 

FAKTA

Bloggen finns på http://prematurbarnlinkoping.blogg.se

Facebook-sidan heter ”Prematurbarn. Kläder till barn på neonatalavdelningar”.