• Lars-Gunnar Blåklint tillbaka på Öjeby för en dag. Foto: Tommy Pettersson

Över sjutusen på Öjeby kosläpp

För fem år sedan kom det 3 000 människor på kosläppet i Öjeby gård som ligger utanför Askeby mittemellan Linköping och Norrköping. Nu i år kom det över 7 000 besökare och tittade på när man släppte ut cirka 90 kor av de 360 mjölkkorna man har på gården.

Kosläppet är ett glatt vårtecken för barnfamiljer och andra som är intresserade av ystra krumsprång plus lite stångande med glada kossor på grönbete.

Gratis mjölk

När det dessutom serveras gratis mjölk och bullar, ponnyridning och möjlighet att träffa kalvarna som ännu inte får släppas ut i hagen med de stora djuren - då är publiksuccén ett faktum.

Mister Blåklint, Lars-Gunnar Samuelsson, stod och sålde närproducerade varor, hamburgare, korv, och glass. Han tog initiativet till kosläppet för fem år sedan och arrangemanget har växt år efter år.

– Det är helt fantastiskt att det kommer så mycket folk. De som köpte gården av mig för två år sedan ringde och bad mig komma över och hjälpa till. Mitt mål är att få mer publik än vad LHC har på sina hemmamatcher, säger Lars-Gunnar Samuelsson med glimten i ögat.

Lars-Gunnar Samuelsson är en av initiativtagarna till Blåklint och han var fjärde generationens bonde på gården innan han 2014 lät det ekologiska arbetet drivas vidare av en ny bondefamilj som är familjen Sundström.

Kravcertifierad mjölk

År 1998 ställdes Öjebys växtodling under Lars-Gunnar Samuelssons ledning om till ekologisk produktion och mjölkkorna gick in i KRAV-karens i juni 2007. I dag är hela mjölkproduktionen och växtodlingen KRAV-certifierad, och gården drivs av familjen Sundström i samma anda.

Lars-Gunnar Samuelsson är "bondpojk", född på Öjeby gård och han är van vid att arbeta hårt. I dag ligger han inte på latsidan i och med att han jobbar med företaget Blåklint, som består av östgötska producenter av ekologiska varor samlade under ett och samma tak. Även om hans son också har gått in i företaget  så har han fullt upp med olika former av arbeten.

– Min dröm är att vi ska starta ett eget Blåklint mejeri i Östergötland. Jag har redan tagit en del kontakter, berättar Lars - Gunnar hemlighetsfullt

På Öjebys 350 hektar-åker odlas klöver och gräs som blir till ensilage. Men också raps, åkerbönor, höstvete, rågvete och havre odlas som djurens kraftfoder. Utöver den odlade marken har Öjeby gård 130 hektar till sommarbeten.Varje ko mjölkar 9 000 kilo mjölk om året, vilket sammanlagt blir 3 miljoner kilo ekomjölk på ett år.