• Danjel Nilsson på P5 ordnar kvällar med livemusik och standup-komik. Här kan gästerna äta mat eller ta en drink i lite lugnare miljö. Foto: Julia Kimell
  • Mitt i veckan är micken öppen för vem som helst. Diktare, musiker, komiker. Foto: Julia Kimell
  • Danjel Nilsson är allt i allo på P5. Foto: Julia Kimell

P5 är i gång – ett lite lugnare uteställe med livemusik

För ett tag sedan slog puben och restaurangen P5 upp dörrarna på Platensgatan. När de drog igång sin populära satsning Open mick fick de en mycket större tillströmning av kunder. – Varje onsdag står mikrofonen tillgänglig för musiker, poeter och ståupp-komiker. Eller vem som helst egentligen. Det är ett populärt inslag, berättar Danjel Nilsson på P5 som konstaterar att det är nittio procent musiker som uppträder. Mycket piano och gitarr, men ett och annat munspel förekommer.

Mitch Hiller är en linköpingskändis som drar mycket folk. Paul Hirsch från Status Quo tillika. Från och med torsdagen den fjortonde bjuds det på live-jazz då de hyr in bland andra basviolinisten Peter Axelsson.

– De har en bra publik som följer deras spelschema, detta ger oss mycket stammisar och många trevliga kvällar. Sällskap kan boka upp oss och ordna temakvällar och annat.

På allhelgonahelgen i lördags ordnade man maskerad. Personalen på P5 har alltid många goda idéer.

Gulasch och musik

P5 drivs av två ägare, med Danjel som allt i allo. Han gör ”allt utom att stå i köket”, som alltid är öppet och där bara kockarna äger tillträde.

– Vi har en enklare meny med mycket pastarätter och sallader. Och såklart vår populära gulasch.

Danjel har jobbat inom restaurangbranschen under större delen av sitt liv förutom för några år sedan då han skolade om sig till snickare. Det tog dock inte lång tid innan han var tillbaka i branschen och sedan P5 startade har han varit dem trogen.

– Det är en rolig bransch där jag träffar mycket nytt folk. Konkurrensen på Platensgatan är hård, därför är vår livemusik ett riktigt dragplåster. Den är uppskattad, och det finns många duktiga musiker här i Linköping.

Hit kommer folk av alla de slag; det finns ingen typisk målgrupp på P5.

– Det är väldigt väldigt blandat. Det kan sitta ett gäng 18-åringar i ett hörn, och några äldre i ett annat. Folk kommer hit för att ta en drink, eller för en hel middag. Vi är stolta över att kunna tilltala så många. Här är det mysigt och lite lugnare än på många andra ställen. Tanken är att man ska kunna gå ut och ha det trevligt men utan den där partyhetsen, säger Danjel avslutningsvis.