• Det är Mattias Åhlfeldt och Hanna Westberg Åhlfeldt som ligger bakom Linköpings allra första höghöjdsbanor. Foto: Dennis Petersson
  • I dagsläget har anläggningen flera guider, en av dessa är Hanna-Stina Stenwald, som efter att ha instruerat besökarna följer med dem upp i de utmanande banorna. Foto: Dennis Petersson
  • Banorna är anpassade så att alla ska klara av dem och är uppdelade i olika slingor, så möjligheten att gå tillbaka alltid finns. Foto: Dennis Petersson
  • Anläggningen och utrustningen är fullkomligt säker. Foto: Dennis Petersson

På höga höjder i Vidingsjö

"Häftigt att kunna utmana sig själv"

Magpirret och Höjdskräcken, så heter Linköpings första höghöjdsbanor. Det är paret Mattias Åhlfeldt och Hanna Westberg Åhlfeldt som ligger bakom satsningen med deras nystartade företag HaMa Adventures, en satsning fylld av adrenalin och glädje. – Vi är supernöjda med anläggningen, säger företagarparet.

Högt upp i trädkronorna vid Vidingsjös Motionscentrum har det vuxit fram något alldeles speciellt under en lång tid. Det var i november förra året som projektet påbörjades, och sedan dess har planka för planka och rep för rep tagit plats mellan de stora tallarna. För drygt en månad sedan stod det hela klart vilket gjorde att dörrarna till Linköpings första höghöjdsbanor äntligen kunde öppnas.

– Det har verkligen gått bättre än väntat hittills. Vi har haft jättemånga grupper och under två veckor i april hade vi 160 besökare. Vi visste att det fanns en stor efterfrågan och att det skulle bli populärt med tiden, men det som har förvånat oss är att trycket blev så pass högt så snabbt, berättar Hanna och Mattias när vår tidning träffar dem, precis vid entrén till deras nya anläggning.

Tajt dialog

Med ett brinnande intresse för klättring fick paret jobb på en höghöjdsbana i Stockholm, men efter några år ville de leta sig tillbaka mot Mattias hemstad Linköping. Med sig hade de en vision om en egen anläggning och tack vare en tajt dialog med kommunen kunde de till slut hitta det perfekta läget, med tillräckligt stora tallar, bra kommunikationsmöjligheter och befintliga omklädningsrum. 

– Vi är supernöjda med anläggningen och allt blev precis som vi hade tänkt oss. Det har varit väldigt tidskrävande och på grund av vår budget har vi fått göra allt själva. Då vi inte har kommit in med några maskiner på området har det också varit ganska fysiskt krävande, men det har det varit värt, speciellt nu när allt är klart, säger paret. 

Hög höjd

I dagsläget erbjuder anläggningen fem olika aktiviteter, det vill säga en vildmarksutmaning, en lagbana på marknivå, en linbana och så de båda höghöjdsbanorna Magpirret, sex till åtta meter hög, och Höjdskräcken, 13 till 15 meter hög. Här finns något för alla. 

– Det är riktigt häftigt att kunna utmana sig själv under säkra former, på hög höjd har man ju inte så många chanser till det, men det har man här, i en fantastisk fin miljö dessutom, säger Mattias och Hanna avslutar:

– Just nu har vi fullt fokus på att jobba med de höghöjdsbanor vi har, men i framtiden har vi planer på att dra igång vinteraktiviteter och sedan får vi se hur det hela utformar sig.