• Pernille Harder, danskt anfallsess i Linköpings FC, ställs mot många danska landslagskompisar när LFC möter Bröndby i Champions League på söndag. Pernille tror på sitt LFC. Foto: Leif Larsson

På söndag är det svenskt-danskt fotbollsmöte

Linköpings FC möter Bröndby i Champions League

På söndag är det ett svenskt-danskt fotbollsmöte på många sätt på Linköping Arena. Linköpings FC möter danska Bröndby i Champions League och i LFC spelar danskan Pernille Harder och det danska laget spelar i blågult.
– Det kan gå hur som helst men spelar vi på vår högsta nivå kan vi vinna. Men det blir tufft, vi måste kämpa hårt, understryker Pernille.

LFC har via segrar mot engelska Liverpool och ryska Zvezda nått kvartsfinal i Champions League, CL. Nu väntar Bröndby IF som leder danska ligan. I LFC spelar tre danskor och inför det skandinaviska derbyt har tidningen träffat en av dem, 22-åriga landslagsanfallaren Pernille Harder som ställs emot landsmän (landskvinnor?).

– Bröndby har sex danska landslagsspelare, det ska bli roligt att möta dem och det ger extra motivation, säger hon.

Spelas på konstgräs

Kvartsfinalen avgörs över två matcher och sex dagar efter första dusten i Linköping spelas match två hos Bröndby i Köpenhamn. I Linköping är det perfekta förhållanden på konstgräs som gäller, hos Bröndby naturgräs.

– Planen i Bröndby är dålig så det lär bli en fysisk match och det kan hända grejer som normalt sett inte händer. Det är bra om vi har ett bra resultat med oss från hemmamatchen. Dansk och svensk fotboll skiljer sig inte så mycket på damsidan. Det är passningsspel efter marken som gäller. Men Pernille pekar på en olikhet.

Vass målskytt

– Generellt sett så är det mer spel i djupled i Sverige.

Hon berättar att LFC försöker spela varierat med mycket passningsspel kombinerat med spel djupled och anfall både i mitten och längs kanterna. Fungerar inte det så har laget flera bra skyttar. En av dem är Pernille själv. Hon kom till LFC i juni 2012 och har etablerat sig som en av allsvenskans vassaste anfallare. Under 2013 smällde hon in 18 mål medan det blev hälften så många under en skadedrabbat 2014.

– Jag har utvecklats både fysiskt och taktiskt under min tid här, jag vågar också utmana mer, säger hon.

I LFC har hon rollen som släpande forward, strax bakom spetsanfallaren. Nummer 10-roll som den kallas. Det är Pernilles favoritposition.